Gemeente Coevorden

Doe-Mee-Pas

College gemeente Coevorden stemt in met Doe-Mee-Pas

dinsdag 16 november 2010
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft ingestemd met de invoering van de Doe-Mee-Pas op 1 januari 2011. Het voorstel wordt in december in de gemeenteraad behandeld. De pas is bedoeld voor kinderen van 0 tot 18 jaar en inwoners boven de 65 jaar die afhankelijk zijn van een inkomen rond het sociaal minimum. Met de pas kunnen deze kinderen, jongeren en 65-plussers gratis lid worden van een sport- of culturele vereniging.

De gemeente Coevorden vindt het belangrijk om, ondanks alle bezuinigingen, twee kwetsbare groepen in de samenleving de kans te geven deel te nemen aan sport- en culturele activiteiten. Vanuit deze regeling wordt het lidmaatschap van een vereniging betaald, maar bijvoorbeeld ook sporttenues of muziekinstrumenten.

Kinderen doen mee
De Doe-Mee-Pas is een voortzetting van de succesvolle regeling `Kinderen doen mee'. Hiervoor zijn in 2009 en 2010 in totaal 538 aanvragen ingediend. Een hoog aantal gezien de doelgroep die uit zo'n 570 kinderen bestaat. Door de invoering van de Doe-Mee-Pas wordt het huidige armoedebeleid herzien en geïntegreerd tot één overzichtelijke regeling. Het Fonds Maatschappelijke Activiteiten en de eenmalige bijdrage komen te vervallen.

Verenigingen
Als de gemeenteraad instemt met de Doe-Mee-Pas worden verenigingen in de gemeente Coevorden gevraagd zich aan te melden. Kinderen van 0 tot 18 jaar en 65-plussers kunnen alleen bij aangemelde verenigingen terecht. Het mes snijdt aan twee kanten want de pas levert verenigingen extra leden op, zonder dat ze er veel voor hoeven te doen.