Gemeente Coevorden

bedrijventerreinen vastgesteld

Handhavingsbeleid voor detailhandel op bedrijventerreinen vastgesteld

dinsdag 16 november 2010
Vanaf 18 november 2010 gaat de handhavingsnotitie detailhandel op bedrijventerreinen in werking. Hiermee legt het college vast dat het niet handhavend gaat optreden tegen bestaande detailhandel op bedrijventerreinen in de gemeente Coevorden. En dat het wel handhavend gaat optreden tegen nieuwe detailhandelactiviteiten op bedrijventerreinen. Zo wil het college oneerlijke concurrentie voorkomen ten opzichte van detailhandel in de kernen.

Bestemmingplan is leidend
Bij alle bedrijventerreinen heeft de gemeente Coevorden de geldende bestemmingsplannen geïnventariseerd. In sommige gevallen blijken de detailhandelactiviteiten in strijd te zijn met de geldende bestemmingsplannen. In dat geval kan de ondernemer een gedoogbeschikking aanvragen, waarin staat dat hij/zij de activiteiten mag voortzetten tot een eventuele verandering van het bestemmingsplan aan de orde is. Een andere spelregel is dat de ondernemer niet de aard van de detailhandel mag wijzigen of de activiteiten mag uitbreiden. De betreffende ondernemers zijn hier inmiddels van op de hoogte gesteld.

Bij nieuwe detailhandelactiviteiten op bedrijventerreinen is het geldende bestemmingsplan leidend. Detailhandel in volumineuze goederen zoals boten, caravans, keukens e.d. zijn vaak wel toegestaan en dit is per bedrijventerrein vastgelegd. Bij nieuwe activiteiten die in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan zal het college handhavend optreden. Zo bewaakt het college de kwaliteit en kwantiteit van voorzieningen in het centrum en voorkomt het dat detailhandel uitwijkt naar de vaak goedkopere lokaties op bedrijventerreinen.

Nadere informatie is te verkrijgen bij het team Handhaving via telefoonnummer 14 0524. De notitie kan ook worden ingezien op werkdagen van 8.30 - 12.00 uur en op donderdag van 16.00 - 18.00 uur op de locatie De Spinde (Hoofdstraat 2) te Dalen en is te raadplegen bij de beleidsstukken.