Gemeente Coevorden


Herverdeling woningbouwprogramma gemeente Coevorden speelt in op toekomstige krimp

dinsdag 16 november 2010
Door de woningbouwmogelijkheden binnen de gemeente Coevorden beter te verdelen over de grote en kleine kernen, worden vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar afgestemd. Daarmee voorkomt de gemeente Coevorden dat op termijn drastische maatregelen genomen moeten woren als gevolg van de krimp van de bevolking. Op basis van de prognoses is een aantal scenario's opgesteld. Naast de keuzes voor een herverdeling van het woningbouwprogramma, krijgt ook de kwaliteit van de woningbouw een impuls. Dat staat in de conceptnotitie `Woningbouwstrategie voor de grote en kleine kernen van de gemeente Coevorden' waarmee het college van b en w heeft ingestemd.

De prognoses zijn unaniem: de gemeente Coevorden krijgt in de toekomst te maken met een krimpende bevolking. Er lijkt een einde te komen aan de groei van het aantal inwoners en de groei van het aantal huishoudens zwakt af. Voor de stad Coevorden is het woningbouwprogramma inmiddels hierop aangepast. Maar ook in de grote en kleine kernen moet de gemeente ervoor zorgen dat het aanbod van woningbouwlocaties in de pas loopt met de veranderende vraag, zowel in aantallen als voor de gewenste kwaliteit. De totale woonbehoefte voor de jaren 2008 tot 2020 is becijferd op 1025 woningen; 450 woningen voor de stad Coevorden en 575 woningen voor de overige kernen in de gemeente. Voor sommige kernen betekent dit dat de eerder toegewezen woningen niet meer worden toegekend, maar worden verschoven naar een andere, meestal grotere kern.

Uitbreiding in kansrijke kernen
Alle uitbreidingsplannen die al in procedure zijn, zowel in concept als onherroepelijk bestemmingsplan, gaan gewoon door. Dit gaat om 185 woningen die al in de planning staan in 18 van de 22 kernen. Uitgaande van de totale woonbehoefte van 575 woningen voor de kernen, blijven 390 woningen over die nu opnieuw zijn verdeeld over de deelgebieden. Bij de herverdeling is vooral gekeken naar de kansen van de kernen qua afzet van de nieuwbouw, de cultuurhistorie (geen uitbreiding in kwetsbaar gebied), de grondpositie (geen uitbreiding mogelijk als gemeente geen grond heeft), voorzieningen (aanwezigheid van bijvoorbeeld scholen) en zorgvoorzieningen. De meest kansrijke kernen krijgen de meeste uitbreidingsmogelijkheden. Na herverdeling van de 390 woningen ziet het woningbouwprogramma tot 2020 er als volgt uit:
* Dalen: 165 woningen verdeeld over verschillende locaties * Sleen: 80 woningen aan de zuidwestkant van Sleen, nabij de locatie van de manege
* Schoonoord: 40 woningen op nog nader te bepalen inbreidingslocaties * Zweeloo/Aalden: 40 woningen verdeeld over verschillende inbreidingslocaties
* Oosterhesselen: 35 woningen op nog nader te bepalen inbreidingslocatie
* Reservepot: 30 woningen voor knelpunten in grote en kleine kernen

Let wel: het bestaande programma van 185 woningen wordt ook in deze periode uitgevoerd.

Verschuivingen in de deelgebieden
De herverdeling levert de grootste verschuivingen op in deelgebied 2 (Oosterhesselen, Aalden/Zweeloo, Benneveld, Gees, Meppen, Wezup, Zwinderen) en deelgebied 3 (Dalerpeel, Geesbrug, Nieuwe Krim, Steenwijksmoer). In deelgebied 2 levert vooral Oosterhesselen woningen in ten gunste van Aalden/Zweeloo, vooral door de betere ontwikkelingskansen van die laatste dorpen. In deelgebied 3 worden alleen de reeds 73 geplande woningen gerealiseerd, waaraan in de komende jaren geen enkele uitbreiding wordt toegevoegd. De terugval in de vraag is hiervan de grootste oorzaak.
Vraag en aanbod in de deelgebieden 1 en 4 lopen goed in de pas met de geplande woningbouwprogramma's. Voor deelgebied 1 staan 166 woningen in de planning tot 2020, waarbij de behoefte is becijferd op 160. De verschuiving binnen het deelgebied vindt vooral plaats van de kleine kernen (Erm, 't Haantje, De Kiel, Wezuperbrug en Noord-Sleen) ten gunste van de grotere kernen Sleen en Schoonoord.

In deelgebied 4 wordt de komende jaren vooral ingezet op uitbreiding in Dalen omdat dit een kern is met goede ontwikkelmogelijkheden. De totale woningbouwbehoefte in dit gebied wordt hierdoor opgeschaald van 170 naar 191 tot 2020, waarbij de verschuiving plaatsvindt van Dalerveen, Stieltjeskanaal en Wachtum naar Dalen.

Besluitvorming
Voordat de conceptnotitie `Woningbouwstrategie voor de grote en kleine kernen van de gemeente Coevorden' wordt vastgesteld, worden belanghebbenden hierover geïnformeerd. Hiervoor wordt een bijeenkomst gehouden in de gemeente in de eerste maanden van 2011, waarvoor onder meer de verenigingen voor plaatelijk belang en de deelgebiedscommissies worden uitgenodigd. Daarmaast zal afstemming plaatsvinden met woningbouwcorporaties en andere marktpartijen.