Voedsel en Waren Autoriteit

Enkele overtredingen slachtregels Offerfeest

Controleurs van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) maakten 16 november op een boerderij in Hedel in Noord-Brabant proces-verbaal op tegen 4 personen, waaronder 2 slachters, tijdens het illegaal onbedwelmd slachten van schapen. 3 schapen werden geslacht aangetroffen én 1 schapenvacht. De overige aanwezige 28 schapen zouden volgens de boer niet worden geslacht, maar nog worden opgehaald. De nVWA kwam dit op het spoor door een melding van de politie.

In Zundert constateerde de politie dat in de garage achter een woning een schaap zonder bedwelming is geslacht. Het dier had een oormerk waardoor de controleurs van de nVWA de veehandelaar konden herleiden. Navraag bij de veehandelaar leverde op dat hij het dier had verkocht met als bestemming een geregistreerd slachthuis. Hij bezat echter geen verplicht vervoersdocument om dit te bevestigen. De politie nam in overleg met justitie het karkas uit de garage in beslag en maakte proces-verbaal op tegen de eigenaar van de garage en de veehandelaar.

Tijdens de reguliere controles in de geregisterde slachthuizen deden zich geen incidenten voor. Daar zijn 16 november 10.000-en schapen en geiten onbedwelmd geslacht.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.