ChristenUnie



Bijdrage André Rouvoet wijziging Wet Administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften

donderdag 04 november 2010 10:00

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben kennisgenomen van het onderhavige wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel strekt ertoe de verzekeringsplicht uit de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen niet langer strafrechtelijk, maar bestuursrechtelijk te handhaven. De reden hiervoor is de beperkte verwerkings- en zittingscapaciteit van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht en de behoefte die er is aan versterking van de handhaving van de verzekeringsplicht, zo stelt de Memorie van Toelichting. De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben in dit stadium op een aantal punten behoefte aan nadere toelichting.

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen de regering, nader toe te lichten hoe de keuze voor de bestuursrechtelijke weg zich verhoudt tot de kabinetsnota sanctiestelsels gezien het feit dat in het onderhavige geval alle burgers met de handhaving van deze rechtsregel te maken kunnen krijgen en er van een bijzondere toezichtsrelatie geen sprake is. Dat de handhaving van de Wet Administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften door dezelfde instanties wordt uitgevoerd als de strafrechtelijke handhaving, kan toch niet bepalend zijn, zo vragen deze leden, gezien het feit dat er wel degelijk aanzienlijke verschillen bestaan ten opzichte van de strafrechtelijke handhaving van de verzekeringsplicht door deze actoren.

Betekent het feit dat de regering op grond van praktische argumenten, prioriteitsstelling en de beperkte verwerkings- en zittingscapaciteit van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht de verzekeringsplicht niet langer strafrechtelijk maar administratiefrechtelijk wil handhaven, dat voor toekomstige andere gevallen prioriteitstelling of capaciteitstekorten bij het Openbaar Ministerie of de rechterlijke macht eveneens reden kunnen vormen om af te wijken van de principiële keus zoals neergelegd in de kabinetsnota sanctiestelsel, zo vragen de leden van fractie van de ChristenUnie.

De Raad van State noemt de bestuurlijke strafbeschikking als alternatief voor de afdoening met een administratieve sanctie op grond van de Wet administratiefrechterlijke handhaving verkeersvoorschriften. De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering nader toe te lichten waarom, afgezien van het feit dat invoering van de bestuurlijke strafbeschikking komend jaar nog niet kan plaatsvinden, de regering van mening is dat de bestuurlijke strafbeschikking geen beter alternatief is voor het handhaven van de verzekeringsplicht.

André Rouvoet