Gemeente Leeuwarderadeel


Schenking van twee schilderijen aan de gemeente Leeuwarderadeel

16-11-2010 16:48

Een paar jaar geleden is op Dekema State een tentoonstelling gehouden over oude states.

Deze werd onder andere opgesierd met een tweetal schilderijen van oud-bewoners van de voormalige Haersma State in Jelsum. Het ging om Anna Frederika van Vierssen (1802-1884) en Cornelis Martinus van Haersma de With (1799-1869).

Vanwege ruimtegebrek bij zowel Dekema State als de eigenares van de schilderijen, mevrouw Meyer uit Lunteren, dreigden de portretten na de tentoonstelling voor langere tijd in het depot te belanden. Dat vond mevrouw Meyer toch eigenlijk wel jammer. Zij was van mening dat de schilderijen een mooi plekje verdienden in de omgeving waar zij vanuit de historie thuis-horen, Leeuwarderadeel. Vandaar dat zij contact zocht met de gemeente of die iets voor haar kon betekenen en of er in het gemeentehuis geschikte ruimte voorhanden was.

Het college wilde graag meewerken en op diens voorstel heeft de gemeenteraad de schenking van de schilderijen onlangs formeel aanvaard. Bijzonder tintje voor wethouder Keizer is het feit dat hij geboren is op de plek waar de Haersma State destijds heeft gestaan.

Op 16 november jl. heeft de daadwerkelijke overdracht in het gemeentehuis in Stiens plaatsgevonden. Tijdens een ongedwongen samenzijn, waarbij het voltallige college was vertegenwoordigd, werd een overeenkomst van schenking getekend door mevrouw Meyer en burgemeester Ter Keurs. Als nieuwe eigenaar heeft de gemeente verklaard `de schenking te aanvaarden, en het geschonkene te bewaren zoals een goed huisvader betaamt'.

In dat kader is alvast een in het oog springende locatie voor de portretten uitgezocht. Bovenaan de trap richting raadzaal komt u oog in oog te staan met genoemde oud-inwoners van deze gemeente.