Tweede Kamer der Staten Generaal

Parlementaire enquête financieel stelsel

De Tweede Kamer heeft in haar vergadering van dinsdag 16 november 2010, in overeenstemming met artikel 2 van de Wet op de parlementaire enquête 2008, ingestemd met een parlementaire enquête naar de crisismaatregelen die de Nederlandse overheid in de periode september 2008 tot en met januari 2009 heeft genomen om de acute problemen in het Nederlandse financiële stelsel te bestrijden. Doel van de enquête is tot inzicht en oordeelsvorming te komen aangaande de crisismaatregelen, teneinde lessen te trekken voor de toekomst.

De enquêtecommissie bestaat uit de volgende leden: o Dhr. J. de Wit (SP), voorzitter
o Mw. H. Neppérus (VVD), ondervoorzitter
o Mw. R. Vermeij (PvdA)
o Dhr. D. Graus (PVV)
o Dhr. M. Haverkamp (CDA)
o Mw. F. Koser Kaya (D66)
o Dhr. B. Braakhuis (GroenLinks)

Griffier van de Enquêtecommissie is dhr. G. van Leiden, plaatsvervangend griffier van de Tweede Kamer.

De enquête wordt in vijf fasen uitgevoerd: literatuurstudie en dossieronderzoek, besloten voorgesprekken, openbare verhoren, eindrapportage en afronding van het onderzoek. Naar verwachting wordt de eindrapportage in december 2011 gepresenteerd.

De opdracht voor een parlementair onderzoek naar het financiële stelsel die de Tweede Kamer op 23 juni 2009 heeft vastgesteld, voorzag in twee delen.
Het eerste deel van het onderzoek is op 10 mei 2010 afgesloten met de aanbieding van het rapport `Verloren Krediet: eindrapport parlementair onderzoek financieel stelsel' op basis waarvan aanbevelingen zijn gedaan voor verdere structurele verbetering van het stelsel. De Kamer heeft op 14 en 16 september 2010 met de commissie gedebatteerd over het eindrapport en de aanbevelingen unaniem overgenomen. De ingestelde enquête voorziet in het tweede deel van dit onderzoek.