Gemeente Haren

Inzameling huishoudelijk afval met zijladers

Containers op de juiste wijze aan de straat zetten

16/11/2010

Sinds begin van dit jaar wordt het huishoudelijk afval in een deel van onze gemeente ingezameld met zogenaamde zijladers. Een zijlader is een vuilnisauto, waarmee met behulp van een hydraulische arm de (mini)container aan de rechter zijkant van de auto wordt opgepakt en geleegd. Het is de bedoeling dat binnenkort in de hele gemeente huisvuil met zijladers wordt ingezameld.

Het inzetten van een zijlader heeft veel voordelen. Zo is het werken met een zijlader voor het personeel minder belastend en kan met een zijlader het huisvuil efficiënter worden ingezameld. En daarmee kunnen we de kosten voor het inzamelen van huisvuil beter beheersen. Nadelen zijn er echter ook. Zo moet bij een zijlader de (mini)container precies goed bij de straat worden gezet. Een container die verkeerd wordt aangeboden, kan niet (goed) door de hydraulische arm worden opgetild. Bovendien kan in zo'n situatie schade aan de container ontstaan.

Daarom is het belangrijk dat u uw container met de opening van het deksel naar de straat gericht (dus met de wielen naar achteren) aanbiedt en er voor zorgt dat er tussen uw container en mogelijke andere containers voldoende ruimte, minimaal 50 centimeter, is om de container met de hydraulische arm te tillen. Volg daarom de aanwijzingen van het personeel van de Milieudienst. Zie ook de brief die u van de Milieudienst Groningen heeft ontvangen of nog ontvangt.