Waterschap Dommel

Waterpeil zakt langzaam

Publicatiedatum : 16 november 2010

Water uit België leidt niet tot problemen

Langzaam zakt het waterpeil in de Dommel en haar zijbeken. Vanuit België komt nog veel water, wat plaatselijk, zoals bij Goirle, hoge peilen tot gevolg heeft. Dit leidt vooralsnog niet tot problemen. Als gevolg van de piek van de Maas die morgenvroeg wordt verwacht , kan het water in de Dommel mogelijk nog iets stijgen.

Lokaal overlast

Her en der in het gebied van Waterschap De Dommel leidt het vele water tot overlast. Zo is de Logtsebaan in Spoordonk door de gemeente Oirschot afgesloten, omdat het waterbergingsgebied Logtsevelden is ingezet. De Collse en Opwettense watermolens en Kasteel Heeze hebben overlast. Ook staan er weilanden, natuurgebieden en soms ook tuintjes onder water. De medewerkers van het waterschap nemen maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zoals het plaatsen van pompen en het verwijderen van takken en bladeren.

Verboden te varen

Het waterschap heeft een verbod om te varen in de beken afgekondigd. Er zijn als gevolg van de toegenomen afvoeren stroomversnellingen ontstaan die gevaar kunnen opleveren voor de kanovaart. Hiermee komt de veiligheid van de kanovaarders dermate in het geding, dat is besloten tot het instellen van een tijdelijk vaarverbod.

Afvoer op de Maas

Op woensdag rond 10.00 uur wordt de piek in de Maas verwacht. Dit heeft ook effect op de waterstand in de Dommel, omdat de beek haar water via de Dieze op de Maas afvoert. Mogelijk zal het water Het niveau ter hoogte van 's-Hertogenbosch stijgt echter niet zo ver dat de afvoer van het water van de Dommel in gevaar komt.

Ook de grote toevoer vanuit België heeft invloed op de waterstand in vooral de Dommel en de Leij bij Goirle. Dit heeft nog niet tot problemen geleid.