Gemeente Achtkarspelen


Persbericht

2010/YG_90
Buitenpost, november 2010

Installatie Wmo-raad Achtkarspelen

Op 16 november 2010 installeert verantwoordelijk wethouder Klaas Antuma officieel de Wmo-raad Achtkarspelen. De Wmo-raad geeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd advies over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De start van de Wmo-raad luidt het einde in van het vrijwillig gevormde Wmo-discussieplatform dat de gemeente de afgelopen 5 jaar heeft geadviseerd over de eerste ontwikkelingen in het Wmo beleidsterrein.

De Wmo-raad Achtkarspelen bestaat uit 13 leden. Ze behartigt de belangen van alle inwoners van de gemeente Achtkarspelen. Binnen de Wmo-raad zijn zes clusters (werkgroepen) die praten over de taken van de gemeente en over de plannen die er voor de toekomst zijn. Voert de gemeente haar taken goed uit? Welke plannen worden er ontwikkeld? Burgers kunnen hier over mee praten.

De clusters zijn:

- Cluster Samenleven in dorp en buurt


- Cluster Opgroeien en opvoeden


- Cluster Mantelzorg en vrijwilligers


- Cluster Meedoen makkelijker maken


- Cluster Preventie, zorg en opvang

- Cluster Anders te werk
Eens in de 4 tot 6 weken wordt vergaderd in een kleine groep van 4 tot 8 personen. De vergaderingen van de Wmo-raad zijn in principe openbaar en zullen worden aangekondigd op de gemeentepagina in de Feanster.

De Wet maatschappelijke ondersteuning omvat onderwerpen als leefbaarheid, werken, mantelzorg en vrijwilligerswerk, ondersteuning van ouders en kinderen met een opvoedingsvraag, huishoudelijke verzorging, rolstoelen, toegankelijkheid van voorzieningen, informatie en advies en hulp aan mensen die dreigen buiten de samenleving te raken. De centrale doestelling van de Wmo is mensen zo lang mogelijk actief te laten deelnemen aan de samenleving. Kortom de Wmo-raad is voor het college van groot belang om te horen hoe gedacht wordt over het Wmo-beleid en hoe het college mee kan helpen om inwoners zo lang mogelijk actief te houden en mee te laten doen.