Raad van State


dinsdag 16 november 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Zuidoostbeemster I' van de gemeente Middenbeemster. Het plan maakt de bouw mogelijk van de nieuwe woonwijk 'De Nieuwe Tuinderij'. Deze wijk zal bestaan uit maximaal 820 woningen inclusief een woonzorgcentrum. Een groot aantal inwoners van de gemeente is tegen het bestemmingsplan. Zij vinden dat er te veel woningen mogen worden gebouwd. Bovendien wordt de bebouwing volgens hen te hoog. Ook vinden de inwoners dat de historische dijk- en waterstructuren en de linten met open groene gebieden door de nieuwe woonwijk worden aangetast. Er is te weinig rekening gehouden met het feit dat UNESCO de Beemster heeft aangewezen als werelderfgoed en met het feit dat het gebied deel uitmaakt van de nationale landschappen 'Laag Holland' en 'Stelling van Amsterdam', aldus de inwoners. Ten slotte vrezen zij voor verkeers- en parkeeroverlast en voor verslechtering van de luchtkwaliteit. (zaaknummer 200907212/1) Zitting over de afwijzing door de voormalige ministers van VROM en Economische Zaken van het verzoek van Biopetrol B.V. om haar CO2-emissierechten toe te kennen. Het bedrijf uit Rotterdam-Botlek had om extra emissierechten gevraagd voor haar nieuwe fabriek. De fabriek bestaat uit één stoomketel, twee biodiesel productie units en twee glycerine productie units. Om als 'nieuwkomer' in aanmerking te komen voor emissierechten moet de fabriek volgens het nationaal toewijzingsplan in 2009 in werking zijn gesteld. De ministers hebben het verzoek afgewezen, omdat de fabriek niet tien dagen achter elkaar op meer dan twintig procent van de capaciteit in werking is geweest. Test- en proefdraaien van de fabriek telt niet mee. Biopetrol bestrijdt dat zij niet aan de eis voldoet. Daarom komt het bedrijf in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007143/1)
11.00 uur
Zitting over het toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten van de voormalige ministers van VROM en Economische Zaken. In dit besluit zijn CO2-emissierechten toegekend aan Sloe Centrale B.V. vanwege een nieuwe centrale in Vlissingen. Deze rechten komen uit een speciaal 'potje' dat is gereserveerd voor nieuwe bedrijven of nieuwe installaties die CO2 uitstoten. Electrabel is het niet eens met de toewijzing van deze rechten aan de Sloe Centrale. Electrabel is zelf eigenaar van de Flevo Centrale in Lelystad en is bang dat de reserve uitgeput zal zijn tegen de tijd dat hij aanspraak wil maken op die 'reserverechten'. Daarom komt Electrabel tegen de toewijzing in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Electrabel komt om dezelfde reden ook in beroep tegen de toewijzing van CO2-emissierechten aan 21 andere bedrijven. (zaaknummer 201005340/1 en andere)

11.30 uur

Zitting over de tijdelijke sluiting door de burgemeester van Eindhoven van café Sands/de Villa aan het Stratumseind. De burgemeester heeft het café in juni 2008 voor een periode van drie maanden gesloten vanwege een geweldsincident in het café waarbij een medewerker en een mede-eigenaar van de horecagelegenheid waren betrokken. Door dit incident was de openbare orde ernstig verstoord, aldus de burgemeester. De eigenaren bestrijden allereerst dat sprake was van een ernstig incident. Verder vinden zij dat de mede-eigenaar en de medewerker moesten ingrijpen om de overige bezoekers te beschermen. Ook vinden zij de sluiting van drie maanden te lang vergeleken met de sluitingsperiode van enkele weken bij een aantal andere cafés waar ook geweldsincidenten waren. De rechtbank in Den Bosch heeft in april 2010 een eerder beroep van de eigenaren van het café gegrond verklaard, omdat de burgemeester naar haar oordeel beter had moeten motiveren waarom gekozen was voor sluiting van een periode van drie maanden. Toch heeft de rechtbank besloten 'de rechtsgevolgen van het besluit in stand te laten', omdat de burgemeester de beslissing naderhand beter gemotiveerd heeft. De eigenaren van het café komen tegen de uitspraak van de rechtbank in (zaaknummer 201005265/1)