Dienstenbond CNV

Nieuws

15 november 2010

Wetsvoorstel verstevigt positie werknemer in debat koopzondagen

CNV Dienstenbond roept de Eerste Kamer op aanstaande dinsdag in te stemmen met het voorliggende wetsvoorstel over de verduidelijking van de regels rond de koopzondagen. De Tweede Kamer sprak zich al eerder uit over de verduidelijking van die regels en met name over de versteviging van de positie van werknemers. Winkelmedewerkers zijn tot op heden de grote verliezers in het debat over de uitbreiding van de koopzondagen. Het wordt de hoogste tijd dat daar paal en perk aan gesteld wordt.

CNV Dienstenbond maakt zich grote zorgen over de medewerkers die op koopzondagen werken moeten. Bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond: "De wet zegt dat werken op zondag niet verplicht is, echter de "verplichte vrijwilligheid" is inmiddels een gevleugelde uitspraak in de detailhandel. Medewerkers moeten nu vaak al aan de slag, zonder dat ze daar om staan te springen. CNV Dienstenbond spreekt daarom van moderne slavernij; weigeren is onmogelijk zonder repercussies als verlies van je baan. Fedde Monsma: "De winkelmedewerker verwordt tot de moderne slaaf van de in omzetcijfers denkende grootwinkelbedrijven en het ultieme consumentisme op elke dag van de week, op elk uur van de dag."

De (uitbreiding van) de zondagsopening ondermijnt in toenemende mate de positie en zeggenschap van de meer dan 750.000 medewerkers in de detailhandel. Fedde Monsma: "De bezoeken die CNV Dienstenbond het afgelopen jaar bracht aan winkels waren schokkend. Veel medewerkers werken onder dwang op zondag. Overtuigend is aangetoond dat ondernemers niet alleen wet- en regelgeving aan hun laars lappen. Ook de grenzen aan goed werkgeverschap en fatsoen zijn ernstig in het geding."

In de uitspraak van het Kort Geding over de uitbreiding van de zondagsopening in Rotterdam Alexandrium heeft de voorzieningenrechter CNV Dienstenbond als eisende partij toe gelaten. Dat is de eerste keer dat de belangen van medewerkers expliciet meegewogen worden in een gerechtelijke uitspraak over de zondagsopening. Fedde Monsma: "De rechter maakt een terechte verbintenis tussen de Winkeltijdenwet en de Arbeidstijdenwet en zegt daarmee dat medewerkers een belangrijke factor zijn in de discussie over verruimde zondagsopeningen. De Eerste Kamer kan daar niet omheen. Mede dankzij de inspanningen van CNV Dienstenbond heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen waarin de belangen van de medewerkers meegewogen moeten worden bij een mogelijk gemeentelijk besluit om het aantal koopzondagen te verruimen".

Dat staat volgens CNV Dienstenbond nog los van de wenselijkheid van de zondagsopening. Onafhankelijk onderzoek van CNV Dienstenbond eind vorig jaar heeft klip en klaar aangetoond dat 70% van de Nederlanders de mogelijkheid om samen met familie of vrienden activiteiten te ondernemen op zondag (zeer) belangrijk vindt. Bijna 75% van de Nederlanders vindt het (zeer) belangrijk dat zondag een dag is waarin ruimte is voor rust. Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlander ook grote sympathie heeft met de (kleine) winkelier en begrijpt waarom deze niet open willen op zondag.