Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Amsterdam 16 november 2010

"ICT-miljoenen zijn blanco cheque"
D66 Amsterdam wil niet akkoord gaan met het toekennen van 94 miljoen euro om de komende vier jaar de Amsterdamse problemen met haar ICT-huishouding te lijf te gaan. De sociaal-liberalen zijn kritisch op het plan dat wethouder Wiebes heeft neergelegd voor de besteding van het geld. "Amsterdam spendeert al jaren miljoenen meer aan ICT dan vergelijkbare grote gemeenten in Nederland. De extra miljoenen zouden nu besteed moeten worden aan het oplossen van de versnippering van systemen binnen de gemeente. Problemen veroorzaakt door de gemeente zelf", aldus D66-raadslid Carlien Roodink, "Er zijn al vele plannen geweest, en telkens leverde de uitvoering weer extra kosten op."

D66 wil het plan om vier jaar lang extra geld in ICT te pompen vervangen door een opdracht van één jaar. Volgens D66 moet Amsterdam in dat jaar eerst bewijzen überhaupt in staat te zijn zelf de kosten voor ICT effectief te kunnen terugdringen door de wildgroei aan applicaties binnen de gemeente onder controle te krijgen. "Als eind 2011 blijkt dat de stad op de goede weg is, zouden we meer geld aan het project kunnen toekennen. Nu een blanco cheque afgeven is de geldkraan opendraaien voor een project met hoge uitvoeringsrisico's.

Afgelopen september maakte wethouder Wiebes van ICT bekend dat de informatietechnologie binnen de gemeente Amsterdam op de rand van een crisis stond. De beheerskosten zijn uit de hand gelopen, en gemeentelijke diensten en stadsdelen werken elk met hun eigen programma's. Wiebes noemde ICT een groter hoofdpijndossier dan de NoordZuidlijn, die hij ook in zijn portefeuille heeft.