Rectificatie: Nederland telt 76.750 buitenlandse studenten


Het oorspronkelijk bericht bevat misleidende cijfers

DEN HAAG, 20101117 -- Nederland blijkt een aantrekkelijk studieland voor vrouwen. Zij maken bijna zestig procent uit van de buitenlandse studenten in het bekostigde hoger onderwijs. In totaal zijn er ongeveer 47.000 buitenlandse studenten in het bekostigde hoger onderwijs, van wie tweederde uit EU-landen komt. Het totale aantal buitenlandse studenten in Nederland bedraagt 76.750.

Binnen Europa is Duitsland de grootste leverancier met 20.800 studenten, en daarbuiten China met 3.700. Driekwart van alle buitenlandse studenten in Nederland volgt een bacheloropleiding. Dat zijn de voornaamste conclusies uit Mobiliteit in beeld 2010: Internationale mobiliteit in het Nederlandse hoger onderwijs. Deze publicatie brengt de Nuffic vanaf nu jaarlijks uit.

Nederlanders in het buitenland

In 2006-07 volgden bijna 15.000 Nederlandse studenten een volledige hogere opleiding in het buitenland. Dat is een stijging ten opzichte van 2004-05. De verruimde mogelijkheid sinds 2007 om basisbeurs en studieleningen mee te nemen naar het buitenland, is nog niet in deze ontwikkeling meegenomen.
Ongeveer 27.000 studenten gingen in 2006-07 gedurende hun studie in Nederland voor een stage of studiedeel naar het buitenland. 5.700 van hen gebruikten daarbij een EU-beurs. Het Verenigd Koninkrijk en België waren de populairste bestemmingslanden. Bijna negentig procent van het totaal bleef in Europa.

Populaire studies en instellingen

In Nederland zelf trekken de wetenschappelijke studies Landbouw en de hbo-opleidingen Taal & Cultuur de hoogste percentages studenten uit het buitenland. Opgeteld komt de grootste groep buitenlandse studenten naar Nederland voor een economische opleiding (17.500).
Op de tweede en de derde plaats volgen in het wetenschappelijk onderwijs Gedrag & Maatschappij en Techniek met respectievelijk 5.100 en 3.000 studenten, en in het hoger beroepsonderwijs Taal & Cultuur en Gedrag & Maatschappij, met respectievelijk 4.150 en 2.900 studenten.
De kunstacademies zijn met de hoogste percentages buitenlandse studenten het meest internationaal. De Technische Universiteit Delft biedt wat herkomstlanden van studenten betreft de grootste diversiteit.

Stijgers en dalers

Het percentage Nederlandse afgestudeerden in het wetenschappelijk onderwijs dat gedurende de studie naar het buitenland ging daalt al jaren, terwijl in het hoger beroepsonderwijs recent sprake is van een stijging. Het laatst gemeten gemiddelde percentage, van afgestudeerden in 2007-08, bedroeg 23%.

Mobiliteit in Beeld is hier gratis te downloaden: www.nuffic.nl/nederlandse-organisaties/docs/kerncijfers/mib2010-online.pdf

Nuffic





Ingezonden persbericht