Rabobank Nederland

Rabobank: woningmarkt stabiliseert, maar huizenprijzen dalen nog licht in 2011

Â

Hoewel de Nederlandse woningmarkt nog altijd een moeilijke tijd doormaakt, zijn er ook lichtpuntjes te bespeuren. Zo hebben zes kwartalen van dalende huizenprijzen plaats gemaakt voor twee opeenvolgende kwartalen van stijging. Deze stijgingen lijken te wijzen op nagenoeg stabiliserende prijzen. Op jaarbasis zullen de gemiddelde huizenprijzen in 2010 met 2% dalen, vooral als gevolg van de nog relatief forse daling aan het begin van het jaar en eind 2009. In 2011 zal de gemiddelde prijsdaling verder afvlakken naar 1%, waarbij de daling vooral wordt veroorzaakt door het grote aanbod van woningen. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

In het derde kwartaal van 2010 liet de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) van het CBS/Kadaster een toename zien van 0,1% ten opzichte van een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de groei ten opzichte van een kwartaal eerder 0,3%. Omdat woningverkopers de komende tijd naar verwachting in toenemende mate bereid zullen zijn de vraagprijs te verlagen in ruil voor betere verkoopkansen, blijven de prijzen in de resterende maanden van 2010 en in 2011 naar verwachting nog onder druk staan. Hierbij blijven de regionale verschillen groot.

Duidelijkheid over hypotheekrenteaftrek geeft markt duwtje in de rug

Het aantal woningoverdrachten zal in de resterende maanden van 2010 en in 2011 licht stijgen. Dit komt doordat de vraag naar woningen enigszins toeneemt als gevolg van de voorlopige duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek, dalende werkloosheid en de historisch gezien lage hypotheekrente. Desondanks is dit niet voldoende om het aantal transacties weer op het niveau van voor de crisis te doen belanden.

Aantal transacties neemt toe in 2011

Ondanks dat het aantal transacties historisch gezien laag is, zien de Rabo-economen hier tekenen van herstel. Sinds oktober 2009 schommelt het aantal transacties rond de 128.000 (12-maands gemiddelde). Ter vergelijking: in de periode tot februari 2008 lag het aantal transacties boven de 200.000. De lage transactieaantallen hebben negatieve gevolgen voor makelaars, tussenpersonen, verhuisbedrijven en notarissen. Voor veel woningverkopers betekent dit ook dat hun huis langer te koop staat. Deze lange verkooptijd gaat samen met een toename van het aantal te koop staande woningen. Dit aantal is in een periode van twee jaar gestegen met meer dan 40%. Daarnaast is er nog een grote groep huizenbezitters die wachten op betere tijden voordat ze het huis te koop aanbieden. Dit 'latente' aanbod kan ook op langere termijn nog blijven zorgen voor een zeer gematigde prijsontwikkeling en is in ieder geval de belangrijkste reden voor de verwachte prijsdaling in 2011.

Voor de jaren na 2011 legt het beperkt aantal op te leveren nieuwbouwwoningen naar verwachting een bodem in de markt. Voor 2011 voorziet de Rabobank een toename van de transactieaantallen tot 145.000 (2010: 130.000). Dit laatste is een positieve ontwikkeling en markeert naar verwachting het begin van herstel.

Het Kwartaalbericht Woningmarkt kunt u als pdf downloaden op www.rabobank.com/kennisbank

Noot voor de redactie,

Rabobank Nederland