---

Historische waterput onthuld

|          |                               |datum   |15 november 2010               |
|          |                               |nummer  |                               |
De historische waterput onder het wegdek van de Herenstraat in Rijswijk is maandagmiddag 15 november officieel onthuld door wethouder Jos Bolte. Hij deed dit samen met Prof. dr. Willem Willems, decaan van de faculteit der archeologie van de universiteit van Leiden. De wethouder benadrukte zeer verheugd te zijn met deze nieuwe historische aanwinst voor het oude centrum van Rijswijk. "Met de komst van de waterput wordt een belangrijk deel van Rijswijks archeologisch erfgoed zichtbaar gemaakt", aldus wethouder Bolte. Professor Willems was in Rijswijk aanwezig voor het tekenen van een convenant om de samenwerking op archeologisch terrein tussen Rijswijk en de universiteit van Leiden te versterken.

Voor het permanent zichtbaar maken van de waterput is een ontwerp gemaakt door de Delftse architect Jan Hoppenbrouwers. Hij heeft gekozen voor een dikke gelamineerde glasplaat waar overheen gelopen kan worden. De diameter van deze glasplaat is 3.50 meter. In de put zelf is verlichting aangebracht en een ventilatiesysteem om het beslaan van de glasplaat te voorkomen. Om de ronde glasplaat is een natuurstenen ring aangebracht voorzien van een verklarende tekst. Verder is er in de straat een lichtlijn (led-verlichting)aangelegd tussen de put en het iets verder gelegen pomphuis(waterpomp) om de relatie te benadrukken. Aannemer Gebr. Mensert BV uit Delft ging in opdracht van de gemeente Rijswijk in augustus in de Herenstraat aan de slag om de historische waterput onder het wegdek permanent zichtbaar te maken. De werkzaamheden ter hoogte van de Oude Kerk verliepen zeer voorspoedig totdat door een onverwachte glasbreuk de aangebrachte glasplaat boven de put moest worden vervangen. Het werk liep hierdoor enige weken vertraging op.

Pomphuisje
In 2002 werd de waterput ter hoogte van de Oude Kerk ontdekt tijdens archeologisch onderzoek. De put werd gebouwd in de zestiende eeuw en functioneerde als openbare watervoorziening. De bakstenen put ligt net onder de openbare weg. De diameter is zo'n 120 centimeter en de diepte bedraagt liefst vijf meter. Het water werd opgepompt. Het pomphuisje staat nog steeds voor de Oude Kerk. Een loden pijp verbond de put met het pomphuisje.

.
Convenant
Na de onthulling van de waterput werd in Museum Rijswijk een convenant ondertekend door wethouder Bolte en professor Willems. Met dit convenant wordt de samenwerking op archeologisch terrein tussen beide partijen versterkt. Denk hierbij aan samenwerking op het terrein van onderwijs (stageplaatsen) en wetenschappelijk onderzoek.




Gemeente Rijswijk