IKON

Persbericht

16 november 2010

Wereldomroep/IKON: nieuw tv-interview Tanja Nijmeijer

HILVERSUM- Radio Nederland Wereldomroep (RNW) zendt vanavond i.s.m. de IKON een niet eerder gepubliceerd tv-interview uit met Tanja Nijmeijer. Het interview is afgelopen augustus opgenomen door de Colombiaanse journalist Jorge Enrique Botero. Het nieuwe beeldmateriaal is vanavond te zien in IKON DOC: Tanja en haar verhaal, om 23.58 uur op Nederland 2. Vanaf 22.00 uur staat het interview op de site van de Wereldomroep (wereldomroep.nl/tanja). Voorafgaand aan de tv-uitzending is in Nieuwsuur (NOS/NTR) een interview met journalist Botero.

In het tv-interview doet Tanja opnieuw opvallende uitspraken en is gedetailleerd te zien hoe zij binnen de FARC leeft en functioneert. De beelden zijn gebruikt voor een documentaire van journalist Botero over FARC-leider Mono Jojoy, die al is uitgezonden door de Colombiaanse televisie. Mono Jojoy kwam in september om het leven bij een grootscheepse aanval van het Colombiaanse leger op een kamp van de guerrillastrijders. Het is nog steeds onduidelijk of Nijmeijer nog in leven is.

Vanavond brengt Nieuwsuur (22.00 uur, Nederland 2, NOS/NRT) een interview met Botero, aangevuld met beelden van zijn reis door de jungle.

Twee weken geleden kwam de Wereldomroep met de eerste videobeelden van Tanja Nijmeijer van de hand van Botero. "Inmiddels heeft de Wereldomroep het 7 uur durend ruwe materiaal van Botero met een Nederlandse bril kunnen bekijken en blijkt dat er meer nieuwswaardig materiaal over Tanja Nijmeijer beschikbaar is." zegt hoofdredacteur Rik Rensen van de Wereldomroep. De familie van Tanja Nijmeijer heeft de beelden vooraf gezien, maar wil niet reageren.

Journalist Jorge Enrique Botero heeft elf dagen moeten lopen voor hij het kamp bereikte. Botero is een van de weinige journalisten die het is gelukt om een FARC-kamp binnen te komen. Critici in Colombia zeggen dat hem dat lukt omdat hij een aanhanger van de marxistische ideologie van de FARC zou zijn. Rensen zegt hierover: "In Colombia geldt dat als je contact hebt met de FARC, je ook meteen bij de FARC hoort. Ik heb Botero uitgebreid gesproken. Tegenover mij zat een betrouwbare journalist, die het journalistieke principe van hoor en wederhoor toepast. Dat hij als enige bij de FARC binnen komt, is een proces van jaren. Hij heeft vertrouwen moeten winnen."

Uitzendingen

- 16 november, 22.00 uur, wereldomroep.nl/tanja: interview met Tanja
- 16 november, 22.00 uur, Nieuwsuur, Nederland 2: interview met Jorge Botero
- 16 november, 23.58 uur, Nederland 2: IKON DOC: Tanja en haar verhaal
- 28 november, 23.15 uur Ned. tijd, BVN (bvn.tv): IKON DOC: Tanja en haar verhaal