Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 november 2010

Schriftelijke vragen van de leden Spekman en Marcouch (PvdA) aan de minister voor Immigratie en Asiel over de positie van homoseksuele asielzoekers in de asielopvang en in het Nederlandse asielbeleid


1) Heeft u kennisgenomen van het bericht "Hel in nieuwe HOMO"?{1}


2) Wordt in de Nederlandse opvang voor asielzoekers rekening gehouden met de kwetsbare positie van homoseksuelen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


3) Is er speciaal beleid ten aanzien van de bescherming van homoseksuele asielzoekers in de asielopvang, die betrekking heeft op bijvoorbeeld veiligheid, voorlichting en bestrijding van discriminatie? Zo ja, welk beleid? Zo nee, waarom niet?


4) Wat is, samengevat, het Nederlandse beschermingsbeleid voor homoseksuele asielzoekers uit 'homo-onvriendelijke'{2} landen? Kunt u daar per land en/of per categorie landen een overzicht van geven?


5) Wat moeten homoseksuele asielzoekers volgens het huidige beleid precies doen om te bewijzen dat zij homoseksueel zijn? Bent u met de PvdA-fractie van mening dat, wanneer dit in een individuele casus moeilijk te bewijzen valt, zij het voordeel van de twijfel moeten krijgen? In hoeverre gebeurt dit in de huidige praktijk van de IND?


6) Bent u met de PvdA-fractie van mening dat moet worden voorkomen dat homoseksuele asielzoekers zoals de betreffende jongen in het artikel in De Telegraaf, na geweld en vervolging in eigen land, in Nederland belanden in een omgeving van agressiviteit, wantrouwen en discriminatie in bijvoorbeeld asielzoekerscentra? Bent u bereid uw beleid daarop aan te passen en maatregelen te treffen? Zo ja, welke en op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


7) Bent u met de PvdA-fractie van mening dat er op de asielzoekerscentra een vertrouwenspersoon moet komen, wiens rol toegesneden is op de problematiek van homoseksuele asielzoekers? Kunt u dit toelichten?


Partij van de Arbeid