Ingezonden persbericht


Persbericht

Veertig glastuinders in discussie over water in Asten

Culemborg, 16 november 2010 Water en glastuinbouw bleek vorige week ook tijdens de waterbijeenkomst in Asten een goed onderwerp voor discussie. Voor recirculeren in meerjarige sierteelt in de grond is extra aandacht nodig, aldus de telers. Zuiveringstechnieken zijn interessant maar ontwikkeling van goedkopere en selectievere methoden zijn gewenst. Aardbeienteler Antonio Arts uit Helenaveen bleek de meeste kennis te hebben van water en emissie: hij won de prijsvraag en doet mee aan de schaatsclinic van Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent.

Informatie over water en emissie De bijeenkomst in Asten is georganiseerd door ZLTO in samenwerking met `Duurzaam telen, begint bij jou'. Guus Meis (LTO Noord Glaskracht) vertelde hoe de wetgeving in elkaar zit. Ellen Beerling (WUR Glastuinbouw) gaf aan wat tuinders nu al kunnen doen om de emissie te beperken. Joke Klap (Productschap Tuinbouw) liet zien welk onderzoek plaatsvindt om in 2027 een glastuinbouw zonder emissie te realiseren. Recirculatie en zuivering De 40 aanwezige tuinders traden volop in discussie met elkaar en de sprekers. Een deel van die discussie ging over recirculeren: siertelers die hun teelt meerdere jaren in de kas hebben staan (bijv. anthurium of sneeuwballen) gaven aan onkruidbestrijdingsmiddelen te gebruiken. Die middelen komen ook in het water terecht en recirculeren is dan niet gewenst. Vanuit onderzoek zou hier meer aandacht voor moeten zijn. Tegen de vraag of men een spuizuiveringsapparaat (kosten circa e 10.000 per hectare) aan zou willen schaffen als daarmee het huidige middelenpakket behouden zou blijven, werd wisselend aangekeken. Eén van de aanwezige aardbeientelers vond behoud van het middelenpakket zo belangrijk dat hij deze investering er graag voor over heeft. Andere

tuinders gaven aan dat ze alleen natrium uit het water willen halen, maar dat de meeste spuizuiveringsapparaten alle meststoffen verwijderen, wat niet wenselijk is. Ontwikkeling van goedkopere en selectievere methoden zijn gewenst. Schaatsende aardbeienteler Aardbeienteler Antonio Arts uit Helenaveen had de meeste antwoorden goed van de prijsvraag over water en emissie. Hij krijgt, samen met 14 andere telers, een schaatsclinic van Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent op 15 december in Biddinghuizen.




Ingezonden persbericht