Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 16 november  |
|2010                                              |


1. Schoon, zuinig en efficiënt vervoer
Schoner, zuiniger en efficiënter vervoer stimuleren en daarmee de negatieve effecten van mobiliteit verminderen. Dat is het doel van de subsidieregeling Verbeteren Luchtkwaliteit in Brabant. GS hebben besloten tot een verschuiving in de subsidieplafonds van deze regeling, onder meer om projectvoorstellen te kunnen honoreren voor het verder ontwikkelen, ombouwen en op de weg zetten van twee elektrische bestelvoertuigen en voor het verankeren van elektrisch vervoer in het onderwijs.

1. Weerijs-Zuid
Gedeputeerde Staten willen voor de jaren 2012 tot en met 2014 in totaal E 2.667.000 beschikbaar stellen voor het aanleggen van 19 kilometer aan ecologische verbindingszones in het buitengebied van Rijsbergen en Breda. Dit staat in de begrotingswijziging voor het inrichtingsplan voor Weerijs-Zuid, dat het college aanbiedt aan de Statencommissie Ruimte en Milieu.

2. BrabantStad
Ter voorbereiding op de vierde en laatste BrabantStad-vergadering van dit jaar, is de conceptagenda vastgesteld. Onderwerpen die besproken zullen worden, zijn onder andere het investeringsprogramma 'Samen Investeren in BrabantStad' , een terugblik op de geslaagde 'Expeditie BrabantStad' met Brabantse raads- en statenleden en de Agenda van Brabant.

3. Benoeming Stichtingsraad Omroep Brabant
Conform de voordracht van Omroep Brabant hebben Gedeputeerde Staten de heer C.F.A. van Beek benoemd tot lid van de Stichtingsraad Omroep Brabant. De leden van de stichtingsraad worden aangezocht vanuit verschillende doelgroepen, zoals werkgevers, minderheden, kerken en ouderen, om een raad te krijgen die representatief is voor Brabant. De heer van Beek is voorgedragen vanuit de Land- en Tuinbouw.

4. Goede waardering Omroep Brabant
Uit een onderzoek naar de waardering van Omroep Brabant blijkt, dat het imago van en de algehele waardering voor de regionale omroep het laatste jaar overwegend stabiel is gebleven. Recent is het onderzoek voor de tweede keer uitgevoerd, de eerste keer was in 2006. Gedeputeerde Staten gebruiken de uitkomsten van het onderzoek voor het meerjaren beleidskader. De tv-uitzendingen krijgen gemiddeld een 7,3, dit was de vorige keer een 7,0. Radio, teletekst en internet zijn stabiel gebleven met respectievelijk een 7,2, een 6,9 en een 7,0. De doelstelling dat een breder publiek moet worden bereikt blijft een punt van aandacht.

5. Herindeling Lith/Oss
Lith en Oss krijgen E 2 miljoen subsidie voor hun gemeentelijke herindeling. De ene helft is bedoeld voor de realisering van een brede school in Lith, de ander voor het project Dorpshart Oijen. Gedeputeerde Staten hadden eerder al een provinciale subsidie beloofd, mits aan een aantal voorwaarden zou worden voldaan.

6. Ontheffingen voor verplaatsing veehouderijen
De Statencommissie Ruimte & Milieu heeft een geactualiseerd overzicht van Gedeputeerde Staten gekregen van intensieve veehouderijen die op 19 maart 2010 al bezig waren met een bedrijfsverplaatsing ('lopende zaken'). Er zijn tot half november van dit jaar 52 ontheffingen aangevraagd, minder dan verwacht. Tot nu toe is één is ontheffing verleend, de andere aanvragen zijn nog in behandeling.

7. Overhevelingen
Geld dat aan het eind van het begrotingsjaar niet besteed is, valt terug aan de algemene middelen van de provincie. Daarop zijn twee uitzonderingsgronden. Dat betreft die gevallen waarin geld van de provincie gematcht moet worden met bijdragen van gemeenten, Rijk of EU en die gevallen waarbij er sprake is van een subsidie groter dan E50.000 voor een doel dat in het betrokken begrotingsjaar (deels) niet gehaald wordt en waarvoor in het jaar er op geen geld beschikbaar is binnen de begroting. Dat staat in de notitie overhevelingen die GS vastgesteld hebben en die toegezonden wordt aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

8. Statenvragen Bergse Haven
Rondom het project Bergse Haven is tussen de gemeente Bergen op Zoom en de marktpartijen een geschil ontstaan. De provincie heeft destijds onder voorwaarden een subsidie van E10 miljoen verleend voor de ruimtelijke ontwikkeling van Bergse Haven. Daarbij is terugbetaling van de subsidie een mogelijkheid en kan er geen aanvullend beroep op provinciale middelen gedaan worden. Gelet de gewijzigde omstandigheden zijn de gemeente en de provincie in overleg gegaan; het gaat om een project dat niet onder de regeling voor stedelijke vernieuwing valt. Dat zeggen GS in antwoord op vragen van het Statenlid Lestrade-Brouwer (D66).

9. Adviezen rond stikstof en Natura 2000
GS hebben ingestemd met een reeks adviezen van de Commissie van Deskundigen rond de Verordening stikstof en Natura 2000. Het gaat om adviezen rond staltechnieken die leiden tot minder ammoniakbelasting in de verschillende veehouderijsectoren, ten gunste van de kwaliteit van de Natura 2000-gebieden in Brabant.


---- --