Gemeente Alkmaar

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 16 november 2010 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter mevr. ir. A. van Dam drs. N.M.C. Alsemgeest W.A.J. van Veen mr. P. de Baat J.P. Nagengast, MBA G.L.J. Leerink drs. J.C.M. Cox, secretaris


1.

Opening en mededelingen De besluitenlijst van de vergadering van 9 november 2010 wordt vastgesteld. Openbare besluiten Herbenoemen buitengewoon ambtenaren burgerlijke stand Probleemstelling: Van het huidige team buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand loopt binnenkort de benoemingsperiode af. Het college dient deze te herbenoemen. Besluit: Conform het reglement Burgerlijke Stand, artikel 3.2 tot herbenoemen tot ambtenaar van de Burgerlijke Stand tot 1 januari 2012: Mevrouw K.K.N. Adams Mevrouw M.C. Bak ­ Aal Mevrouw J.P. Balder ­ Greep Mevrouw K. M. Dielemans Mevrouw A. Nachbar ­ Bart Mevrouw D.C.E. van Huizen Mevrouw L.E.J. den Hollander ­ Loeffen De heer H.N. Oud De heer G.W. Toebes


2.

10.1349 Bruinooge



10.1335 Bruinooge

Aanwijzing toezichthouders Wet GBA Probleemstelling: Voor deelname aan een pilot in het kader van het Actieplan misbruik Uitwonendenbeurs en het uitvoeren van adresonderzoeken voor de sector Publiekszaken is het noodzakelijk dat de sociaal rechercheurs van de sector Samenleving als toezichthouders voor de Wet Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (Wet GBA) worden benoemd. Besluit: 1. De in het bijgevoegde aanwijzingsbesluit genoemde ambtenaren aan te wijzen als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wet Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens; 2. Dit besluit openbaar te maken.

10.1332 Bruinooge

Discussievoorstel evenementen Probleemstelling: In het voorstel is een aantal discussiepunten rondom het houden van grote evenementen geformuleerd om met de commissie bestuur en middelen te bespreken. Afhankelijk van de uitkomsten van deze discussie kunnen de beleidsregels rondom evenementen eventueel worden aangepast. Besluit: Akkoord te gaan met het bespreken van het discussievoorstel met de commissie bestuur en middelen.

10.1379 Bruinooge

Raadsvragen PvdA inzake effectiviteit inzet politie Probleemstelling: Het lid van de raad, Hugo Van Ballegooijen, heeft ons bij brief van 29 september 2010 vragen gesteld inzake de effectiviteit inzet politie. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording.

10.1099 Van Dam

Benoeming leden Raad van Toezicht (SOVON) Probleemstelling: In de vergadering van 11 november 2010 zal de gemeenteraad naar verwachting instemmen met de wijziging van de statuten van de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord (SOVON). Volgens artikel 12 van de gewijzigde statuten van de SOVON worden leden van de Raad van Toezicht van de SOVON benoemd door de raad van de gemeente Alkmaar. Twee leden worden benoemd op bindende voordracht van de oudergeleding van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) en één lid wordt benoemd op bindende voordracht gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Op 14 oktober 2010 heeft de GMR besloten een drietal personen ter benoeming voor te dragen. Na benoeming van deze drie leden kan de Raad van Toezicht zijn werkzaamheden per 1 januari 2011 aanvangen. De eerste taak van de Raad van Toezicht zal zijn het doen van een voordracht voor de benoeming van de twee leden van de Raad van Toezicht, die nog door de raad van de gemeente Alkmaar moeten worden benoemd op grond van artikel 12, lid 2 sub c van de statuten van de SOVON.

2



Besluit: De gemeenteraad voor te stellen de volgende personen te benoemen tot lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord: Mevrouw mr. A.J van der Veen, Meerweg 39, 1861 MC BERGEN , op bindende voordracht van de oudergeleding van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR); De heer L.A. Pannekeet, Van de Veldelaan 988, 1816 PZ ALKMAAR, op bindende voordracht van de oudergeleding van de GMR; De heer dr. J. Talsma, Luttik Oudorp 27, 1811 MMT ALKMAAR, op bindende voordracht voor de gehele GMR. 10.1378 Van Dam Uitgewerkt voorstel Gasopslag Bergermeer Probleemstelling: Na uw besluit van 31 augustus jl., waarin de intentie is uitgesproken om mee te werken aan het project Gasopslag Bergermeer, zijn de overeenkomst en de convenanten met Taqa verder uitgewerkt. Vanwege de ingrijpende gevolgen van het project wordt ook de gemeenteraad gevraagd een besluit te nemen over het project. Besluit: In te stemmen met: 1. De overeenkomst tot grondverkoop aan Taqa en de overeenkomst over de BDFlocatie 2. De concept-Convenanten bodembeweging respectievelijk overlast en bouwschade. 3. Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor de sloop van de boerderijen gelegen aan de Boekelermeerweg 16 en 17 en het voor het kappen van enkele boomsingels 4. De zienswijzen op het ontwerp-rijksinpassingsplan bij brief van het college (hoofdlijnen, onderbouwing in bijlage) en deze aan het ministerie van EZ te verzenden. 5. Bijgevoegd raadsvoorstel voor te leggen aan de gemeenteraad. 10.1097 Van Dam Verkoop bloot eigendom i.v.m. woningbouw Koekenbier Probleemstelling: Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland heeft een verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan (art. 19 procedure) en een bouwvergunning aangevraagd voor het realiseren van 10 herenhuizen, 8 appartementen, kantoorruimtes en een parkeergarage. Voor het de realisering van het totale plan zijn twee percelen gemeentegrond benodigd. Momenteel zijn deze twee percelen gemeentegrond aan Woonwaard in erfpacht uitgegeven. Inmiddels is met Woonwaard overeenstemming bereikt over de verkoop van beide percelen. De koopsom is gebaseerd op een onafhankelijke taxatie door Leygraaf Bedrijven in opdracht van de gemeente. Besluit: In te stemmen met de verkoop bloot eigendom aan Stichting Woonwaard Noord Kennemerland van de percelen kadastraal bekend gemeente Alkmaar, sectie E, nrs. 4705 (geheel) en 6038 (gedeeltelijk) in totaal ter grootte van ca. 1.037 m², voor de koopsom van 264.700,-- overeenkomstig de voorwaarden zoals opgenomen in bijgevoegde overeenkomst.


3



10.1377 Van Veen

Heroverweging fysieke invulling gebouwen YXIE op het Doelenveld Probleemstelling: Op 27 september besloot uw College om het bestemmingsplan Doelenveld niet aan de Raad ter besluitvorming voor te leggen en opdracht te geven aan een externe adviseur om te verkennen of er een plan YXIE mogelijk is dat aan meer belangen tegemoet komt dan het toenmalige plan. De adviseur brengt verslag uit. Besluit: Het advies van de heer Van der Hulle over te nemen als richting voor de verdere uitwerking; nader advies tegemoet te zien over het vervolgtraject, inclusief informatieve raadsbijeenkomst (met toelichting door adviseur).

10.1352 De Baat

Vaststellen verordening reclamebelasting Probleemstelling: De opbrengst reclamebelasting wordt, onder aftrek van kosten, gestort in ondernemersfondsen Centrum, Overdie/Laanenderweg en Beverkoog. Ondernemend Alkmaar heeft namens de betrokken bedrijvenverenigingen verzocht om de tarieven reclamebelasting 2011 te verhogen met het algemeen gehanteerde percentage van 0,75%. Hierdoor stijgt de opbrengst reclamebelasting met 3.375,--. Besluit: De Raad voor te stellen de verordening reclamebelasting 2011 vast te stellen.

10.1361 De Baat

3e begrotingswijziging 2010 Probleemstelling: In afwijking van voorgaande jaren wordt in 2010 een derde begrotingswijziging aan de raad aangeboden. In deze wijziging zijn de raads- en collegebesluiten tot en met 2 november verwerkt. Ook worden in deze wijziging de aan reserves toe te voegen en onttrekken bedragen verwerkt. Het resultaat van deze wijziging leidt tot voordelige e mutaties ten opzichte van de 2 begrotingswijziging van 816.000,-- inclusief e resultaatbestemming. Gezien het nadelige begrotingssaldo na 2 begrotingswijziging ad. e 1,4 mln. komt het nadelig begrotingssaldo na 3 wijziging uit op 626.000,-- nadelig na resultaatbestemming. De belangrijkste mutaties uit deze wijziging betreffen: - verwerking van de gevolgen van de septembercirculaire: hogere ontvangsten voor het actieplan jeugdwerkloosheid, welke worden gestort in de reserve taakmutaties ad. 2 mln.; - verwerking van het besluit over de bestuursrapportage van september waarin een bedrag van 340.000,-- wordt doorgeschoven naar de begroting 2011; - het voordeel op de woningbouwgebonden subsidies ad. 100.000,--; - de onttrekking uit de reserve WMO ad. 318.000,-- ter dekking van de verwachte hogere lasten WMO; - de ontvangsten met betrekking tot reclamebelasting, welke worden doorbetaald aan de Stichting Ondernemersfonds Alkmaar ad. 356.000,---; - verkopen bloot eigendom, welke wordt gestort in de reserve egalisatie verkoop gemeentelijke eigendommen ad. 1,3 mln.


4



Het verwachte rekeningresultaat op basis van de bestuursrapportage van september is 1,6 mln. nadelig. Het verschil ontstaat doordat het verwachte nadelige resultaat op o.a. het product Parkeren niet in deze begrotingswijziging is verwerkt (het betreft geen besluit, slechts een prognose). Besluit: 1. De derde begrotingswijziging van de Programmabegroting 2010 ter vaststelling in de raadsvergadering van 2 december a.s. aan de raad aan te bieden. 2. De derde begrotingswijzing van de Productenraming 2010 vast te stellen. 10.1089 De Baat Het ORT percentage Brandweer per 1 januari 2011 Probleemstelling: Er zijn binnen de huidige 24 uursdienst van Brandweer en Rampenbestrijding Alkmaar twee groepen medewerkers met een verschillend ORT percentage. De groep (zes medewerkers) die voor de overgang van de 54 uur aanwezigheidsdienst naar de 48 uur aanwezigheidheidsdienst (2007) al werkzaam was binnen de 24uursdienst. En de groep die na deze overgang in rooster ging werken. Voor de eerste groep gold overgangsrecht op basis van afspraken van de VNG met de vakbonden en deze groep behield het recht op het oude percentage ORT van 26,46. De andere groep ontvangt op basis van het huidige rooster een ORT percentage van 22,42 %. De vraag die nu voorligt is of voor de oude groep (zes medewerkers) het oude percentage (26,46) gehandhaafd dient te worden bij de komst van het nieuwe rooster per 1 januari 2011. Alle medewerkers komen in de 24 uursdienst. Het ORT percentage op basis van het nieuwe rooster wordt plus minus 20,3%. Besluit: Conform visie Brandweer blijft het ORT percentage voor de zes medewerkers die nu het hoge percentage van 26,46 ontvangen gelijk bij ingang van het gewijzigde rooster per 1 januari 2011. Voor alle overige werknemers gaat het nieuwe percentage van 20,3 gelden. De ORT wordt, indien van toepassing, afgebouwd volgens de ter zake geldende regelgeving. 10.1341 Nagengast Project Zeswielentrace (raadsvoorstel) Probleemstelling: Verwezen wordt naar bijgaand raadsvoorstel. De formulering daarvan is tot stand gekomen n.a.v. de informatieavond van 3 november j.l. en recent overleg met Prorail. Voor een korte samenvatting van beiden wordt verwezen naar bijgaande definitieve versie van Tussenrapportage 2, respectievelijk de Hoofdstukken H.2 en H.5. Dit is tevens aanleiding geweest om Hoofdstuk I deels te herzien. Besluit: Voorkeur uit te spreken voor het tracé achterlangs (met schermen ter weerszijden van de weg) en de voorbereiding daartoe in gang te zetten.


5



10.512 Nagengast

Wijzigingsvoorstel Parkeren/ Parkeerverordening 2011 Probleemstelling: In juli 2009 is het parkeerbeleidsplan "Parkeren in balans"(PIB) in de Raad vastgesteld. Vanuit de ondernemers en bewoners komen zaken naar voren die om een (tijdelijke) bijstelling van PIB en de parkeerverordening vragen. In het geschreven raadsvoorstel wordt voorgesteld om de huidige parkeerverordening voor 2011 (en andere juridische documenten) op vier punten te wijzigen. Eén van de maatregelen (Proef Vroege Vogeltarief) is bedoeld als stimuleringsmaatregel van de economie in de binnenstad. Deze proef van een half jaar levert echter naar verwachting een eenmalige inkomstenderving van 65.000,-- op. Aan het college wordt gevraagd het raadsvoorstel vast te stellen en te beslissen de benodigde 65.000,-- te bekostigen uit de Reserve Stimuleringsmaatregelen Kredietcrisis. Besluit: 1. De proef met het Vroege Vogeltarief te bekostigen uit de Reserve Stimuleringsmaatregelen Kredietcrisis. 2. Bijgaand raadsvoorstel d.d. 2 november 2010 vast te stellen en ter besluitvorming voor te leggen aan de Raad.

10.425 Nagengast

Meldingsformulieren Telecommunicatieverordening Probleemstelling: Op 3 juni 2010 heeft de raad de telecommunicatieverordening Alkmaar 2010 vastgesteld. In verband daarmee is het nodig om de daarin genoemde meldingsformulieren vast te stellen en de uitvoering van de telecommunicatieverordening Alkmaar te mandateren aan het sectorhoofd Stadsbeheer Besluit: 1. Vast te stellen het "Meldingsformulier instemmingsbesluit telecomkabels". 2. Vast te stellen het "Meldingsformulier niet-ingrijpende werkzaamheden telecomkabels". 3. De bevoegdheden op grond van art. 2 lid 2, tw. het voeren van vooroverleg, en art. 5, t.w. het beslissen op een melding, van de Telecommunicatieverordening 2010 te mandateren aan het sectorhoofd Stadsbeheer en te bepalen dat ondermandaat is toegestaan. Dat de besluiten 1 tot en met 3 in werking treden op de dag na de bekendmaking 4. ervan in de rubriek Officiële Mededelingen van het Alkmaars Nieuwsblad.


6






---- --