Grootste legale woonhuiskelder ooit gebouwd in Nederland in Rotterdam


ROTTERDAM, 20101116 -- Buurtbewoners op de Reinier Rondhorstdijk / Jannetje Merbiskade te Rotterdam-Nesselande zien tot hun schrik een gigantische betonkolos van 37 x 31 meter x 350 cm hoog verschijnen in hun keurige nieuwbouwwijk Rotterdam Nesselande. Ze weten nog niet dat deze giga-bunker in zijn geheel afgezonken wordt in de grond rondom aan open water. Op de kelder (4.000 m3 inhoud) wordt een vrijstaande woning (750 m3) gebouwd. In Nederland geldt op de meeste plaatsen voor een vrijstaand woonhuis een maximum bouwvolume van 750 m3. In Rotterdam dacht de eigenaar; "dan onderkelder ik mijn gehele kavel".

Geen aannemer bleek bereid om binnen de begroting de risico's voor dit project aan te nemen, omdat kelderbouw in west-Nederland nu eenmaal erg lastig is door de drassige polderbodem. Wanneer in Rotterdam Nesselande een flink gat gegraven wordt komt de bodem na een dag net zo hard weer omhoog door ondergrondse waterdruk. Om dit te voorkomen is deze giga-kelder geprefabriceerd op het maaiveld geplaatst en wordt in zijn geheel in de diepte afgezonken. Hierdoor ondervindt de buurt geen overlast.

Normaal wordt met stalen damwanden en chemische bodeminjectie een droge bouwput gemaakt en daarin de kelder gestort. Maar dat stuit op milieubezwaren, grote overlast en schade door trillingen in de omgeving. Nu is gekozen voor een nimmer vertoonde actie, een kelderbouwer MBS uit Soest trekt in 1 week de kelder van 37x31 meter vanaf maaiveld trillingsvrij de grond in met hydraulische vijzels aan grondankers.
Duurzaam, milieuvriendelijk en zonder schade aan de omgeving. Ze zijn momenteel nog bezig met de klus.