Ingezonden persbericht


Hilversum, 12-11-2010

CABARETIER YOUP VAN 'T HEK RECENSEERT GIPHART'S 'IJSLAND'

AVRO Opium dinsdag 16 november

In het AVRO kunst- en cultuurprogramma Opium bespreekt en bediscussieert presentator Cornald Maas elke week het aanbod uit de culturele agenda met prominenten uit de wereld van kunst en cultuur. Op dinsdag 16 november zijn dat vaste panelleden beeldend kunstenaar Jasper Krabbé en acteur John Buijsman. Cabaretier Youp van 't Hek staat hen bij als gastpanellid.

Haar werk is internationaal geëxposeerd in de grote musea in onder andere Londen, New York en Parijs én wereldwijd verkrijgbaar bij IKEA. Hoog tijd voor een overzichtstentoonstelling van het oeuvre van designer Hella Jongerius. Het Boijmans Van Beuningen in Rotterdam toont in 'Misfit' een uniek overzicht van haar werkwijze, experimenten en vernieuwende producten. De Rotterdamse acteur John Buijsman en beeldend kunstenaar Jasper Krabbé bezochten de tentoonstelling en geven in Opium een voorproefje. Jasper Krabbé: "Ik heb niet zoveel met Dutch Design, maar Hella Jongerius is een hele goede uitzondering op die regel."

Na vijf jaar komt Ronald Giphart eindelijk weer met een nieuwe roman, 'IJsland'. Het boek vertelt het ontroerende en tegelijkertijd lachwekkende verhaal van een cabaretier die geen grappen meer wil vertellen. Het is een lofzang op de liefde en een herbezinning op de dingen die werkelijk belangrijk zijn in het leven. Cabaretier Youp van 't Hek geeft zijn mening over het boek: "Volgens mij is dat heel moeilijk wat hij doet, want je pakt een boek en BOEM je bent er zo doorheen, en dat vind ik altijd erg knap." Hij kan zich de ontwikkeling van de hoofdpersoon goed voorstellen: "Ik ben altijd wel bang dat wanneer er iets essentieels in mijn leven gebeurt ik misschien wel het podium afstap"

Deze week start de 23e editie van IDFA, het jaarlijkse internationale documentaire festival in Amsterdam. In twaalf dagen worden meer dan 280 documentaires vertoond, gemaakt in elk hoekje van de wereld. Panelleden John Buijsman en Jasper Krabbé bekeken alvast het aanbod en kozen voor vette funk in 'Thunder Soul' en kunst van de straat in 'The World According to Ion B'. John Buijsman: "Ik vond het in deze documentaire (Thunder Soul) ontzettend mooi om de kracht van muziek te zien."

AVRO Opium, elke dinsdag om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2

---