Ingezonden persbericht




12 november 2010, Utrecht,

Stichting Sirene en DOCH theater hebben op initiatief van het Gerrit Rietveld College Utrecht de voorstelling BLACK OUT ontwikkeld in samenwerking met COC Nederland en EduDivers om de sociale acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren te vergroten en tracht daarmee het aantal geweldsincidenten jegens homoseksuelen in de provincie Utrecht de kop in te drukken.

Spraakmakende première Burgemeester Aleid Wolfsen is aanwezig bij de première van deze spraakmakende voorstelling op dinsdag 16 november om 14:50 uur om te kijken of het een geschikt middel is tegen de incidenten die de laatste tijd plaatsvinden in Utrecht en waarin met name Marokkaanse en Turkse jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar een rol spelen.

Achtergrond Gelijke behandeling van mensen met een homoseksuele, lesbische of biseksuele voorkeur is verankerd in de wet. Homoseksualiteit is in onze samenleving op veel plaatsen zichtbaar en de acceptatie is in het algemeen breed. Toch blijkt dat homoseksualiteit in de naaste omgeving en de openbaarheid moeilijker wordt geaccepteerd. Het gevoel van onveiligheid bij burgers met een homoseksuele gerichtheid is de afgelopen jaren toegenomen. Onder Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse jongeren is de homovijandigheid opvallend groot.

De voorstelling BLACK OUT is specifiek ontwikkeld voor het VMBO onderwijs. De voorstelling laat op interactieve, directe en confronterende manier jongeren nadenken over het thema homoseksualiteit met als doel sociale acceptatie onder jongeren te vergroten.

Aanleiding De aanleiding om in actie te komen was het bezoek dat toenmalig Minister van der Laan en onderwijswethouder Rinda den Besten aan het Gerrit Rietveld College brachten op maandag 15 oktober 2009. Zij waren op deze school in het kader van een kick off voor het project van de Nationale Jeugdraad en Meldpunt tegen Discriminatie op Internet. In zijn toespraak haalde de minister enkele grove woorden aan die hij op internet aantrof en refereerde aan artikel 1 van de Grondwet.

De reactie van kinderen vooral die met een islamitische achtergrond op het woord homo en de woorden die de minister daaraan gaf, deed Emiel van Ekert, projectleider van het Gerrit rietveld College besluiten om samen met theatermaker Dirk Bruinsma op een positieve manier een project op te zetten rond homoseksualiteit en allochtone leerlingen.