1e Leonardo Open Schaaktoernooi groot succes


272 hoogbegaafden strijden om schaaktitel

MAARSSEN, 20101116 -- Op zondag 7 november werd in Maarssen het 1e Leonardo Open Schaaktoernooi gespeeld door 272 leerlingen van Leonardo scholen uit het hele land. Naast het schaaktoernooi waren er voor de ouders, begeleiders, leerkrachten en andere geinteresseerden workshops. de mogelijkheid om informatie uit te wisselen en een beursvloer met de nieuwste speel- en leermaterialen.

Een karavaan basisschool leerlingen vanuit heel Nederland trok richting het Niftarlake College in Maarssen. Hier werd namelijk door de Stichting Vrienden van Leonardo Maarssen (SVLM) en de Maarssense schaakclub Vegtlust (www.vegtlust.nl) het 1e Leonardo Open Schaaktoernooi gehouden. Dit landelijke schaaktoernooi werd georganiseerd voor alle leerlingen van Leonardoscholen en plusklassen. Daarnaast waren ook de basisscholen uit de toekomstige gemeente "Stichtse Vecht" (Maarssen, Loenen, Breukelen, etc) uitgenodigd. Omdat het storm liep bij de voor-inschrijving moest de organisatie deze 3 weken voor het toernooi al stoppen.

Uiteindelijk namen 55 teams (van vier spelers plus één of meerdere reserve spelers) deel aan dit toernooi. Rondom dit toernooi waren ook tal van standhouders uitgenodigd en waren er diverse workshops. De standhouders deden goede zaken; de workshops werden bijzonder goed bezocht. Het was een ware happening. Kort na 1 uur opende wethouder Van Esterik het toernooi. De 272 kinderen, variërend in leeftijd van 5 tot 12 jaar, waren gespannen en hadden de afgelopen weken uitgekeken naar deze dag. De meisjes en jongens speelden in totaal 7 ronden en ze hadden per ronde ieder 15 minuten bedenktijd.

Er werden mooie partijen geschaakt, de sfeer was bijzonder positief en stimulerend en het ging er bijzonder sportief aan toe. Na de vierde ronde waren er nog tal van kanshebbers. De Burgemeester Amersfoordtschool 1 had zich inmiddels in de top 5 genesteld. Dit werd ook uiteindelijk hun eindpositie. De Leonardoschool Gouda 1 had zich in de eerste paar partijen vanaf de 36ste plaats op weten te werken naar een 3de plek. Uiteindelijk behaalden zij de 4de plaats. De 3de plaats en de daarbij behorende beker ging naar Leonardo BasisBuren 1 (uit de Betuwe). Ook zij hadden een lange weg bewandeld en harde strijd moeten leveren om vanaf de 27ste plaats deze eindpositie te behalen.

Het schaakteam van OBS 't Palet uit Maarssen liet ook van zich horen. Door verlies tegen de Regenboog 1 (ook uit Maarssen) in de 5de ronde en remise in de 6de ronde zat er niet meer in dan een 2de plaats. Het schaakteam dat kampioen werd met 13 punten was Leonardo Vianova 1 uit Alpen aan de Rijn. Met slechts één remise partij waren zij de sterkste en uit handen van de Maarssense wethouder van Sport, de heer Van Esterik, ontvingen zij -terecht- de eerste prijs. Het was een groot schaakfeest dat volgend jaar wederom georganiseerd zal gaan worden op 6 november 2011, Nifterlake college te Maarssen.

Naast het schaaktoernooi was er ook gelegenheid om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, te spelen, te knutselen, de nieuwste speel-en leermaterialen aan te schaffen of een workshop te volgen.

Bij de workshops waren er ruim 190 deelnemers waarvan circa 40 leerkrachten en/of directieleden. Daarnaast waren Cor van Wijgaarden (ontwikkelaar van de stappenmethode) en Karel van Delft aanwezig met hun expertise op het gebied van schaakonderwijs en talentontwikkeling. De aanwezigheid van uitgeverijen, gespecialiseerd in speel-en leermaterialen voor plus en HB kinderen, zoals Kinheim en Schoolsupport bood de bezoekers de gelegenheid om met elkaar in gesprek te geraken over ondermeer onderwerpen als begeleiding van HB kinderen, de leerhiaten, het automatiseren, hoe daag je ze uit etc.

Het eindklassement, foto's, filmpjes en verslagen zijn te vinden op www.leonardomaarssen.nl





Ingezonden persbericht