DeurneWiki wint de Knippenbergprijs 2010


Toekenning is onomstreden

DEURNE, 20101116 -- In het cultuurcentrum "Den Boogaard" in Moergestel vond afgelopen zondag de uitreiking plaats van de Knippenbergprijs 2010. Ondanks het slechte weer was de zaal van het centrum druk bezet. Na de muzikale ontvangst verwelkomde de dagvoorzitter en bestuursvoorzitter van de Stichting Knippenbergprijs Prof. A.J. Bijsterveld de aanwezigen.

De Knippenbergprijs is 5 jaar geleden ingesteld door Brabants Heem met het doel om initiatieven op het gebied Erfgoed onder brede aandacht te brengen. De priester, classicus en historicus Willy Knippenberg gaf zijn naam aan deze prijs. Dit jaar had men als thema van inzending gekozen voor nieuwe media.

Als eerste presenteerde het Vincent van Goghhuis te Zundert haar inzending. Een interactieve rondgang door het museum belicht op bijzondere wijze het leven van de schilder aan de hand van de brieven en schilderijen.

Als tweede kwam Deurnewiki, een project van de Heemkundekring H.N. Ouwerling uit Deurne, aan de beurt. Theo Vosmeer, de initiatiefnemer van het project gaf uitleg over de virtuele encyclopedie van de geschiedenis van Deurne. Deurnewiki geeft iedereen toegang tot het medium en men kan verhalen invoegen cq aanpassen. De technische uitwerking is in handen van Joost de Haan en Pieter Koolen is verantwoordelijk voor de inhoudelijke opzet en organisatie van Deurnewiki.

Na de pauze presenteerde Gemert-Bakel haar Erfgoedwiki, een initiatief van de gemeente samen met de Provincie Noord-Brabant. Hierin is opgenomen de Culturele WaardeKaart (CWK) van de gemeente. Door de mogelijkheid om locaties aan te klikken kan men lezen over de geschiedenis daarvan en eventueel aanvullen.

De juryvoorzitter Jan van Laarhoven, voormalig directeur van het Gemeentemuseum Helmond en het Noord-Brabantsmuseum, las daarna het juryrapport voor en maakte na het opvoeren van de spanning de winnaar bekend.

Dat werd Deurne.
Citerend uit het juryrapport vertelde hij dat de opzet van Deurnewiki exact een jaar geleden werd gestart. Het is bedoeld om de vele kennis over de geschiedenis van Deurne te managen en beschikbaar te stellen aan iedereen in Deurne en daarbuiten. Het bestaat reeds uit meer dan 2500 laagdrempelig geschreven artikelen. Er wordt samengewerkt met andere instellingen en is ondanks de relatief korte bestaanstijd nu al een groot succes.

Aan de prijs is een legpenning en een premie van ¤ 1000,- verbonden en werd door de voorzitter van Brabants Heem, de heer Hellegers uitgereikt aan de initiatiefnemers.

Als verrassing stelde Geurt Grosfeld van de stichting: "Schatten van Brabant" ook nog een aanmoedigingsprijs in het vooruitzicht, die 10 januari 2011 in Oss zal worden uitgereikt.

Heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne is de eerste heemkundekring in Nederland die het Wiki-concept toepaste om historische informatie te verzamelen en ontsluiten.

DeurneWiki





Ingezonden persbericht