Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

Amsterdam, 16 november 2010

Museum Boijmans Van Beuningen wint
BankGiro Loterij Museumprijs 2010
Ambassadeur Ron Brandsteder verrast museum met cheque van E 100.000,-

Vandaag is bekend gemaakt dat museum Boijmans Van Beuningen de Museumprijs 2010 en daarmee een bedrag van E100.000 heeft gewonnen. Het museum behaalde 42,59% van de ruim 33.000 publieksstemmen en liet daarmee Museum de Fundatie en het Stedelijk Museum Schiedam achter zich. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging.

Elk jaar kiest een vakjury een categorie waar musea bij inschrijving aan moeten voldoen. Dit jaar is gekozen voor de categorie beeldende kunst. Een vakjury selecteerde Museum Boijmans Van Beuningen, Museum de Fundatie en Stedelijk Museum Schiedam. Over het winnende museum oordeelde de jury onder andere dat het museum een uitgekiende variatie van presentaties naast elkaar laat zien. Daarnaast weet het museum met innovatieve initiatieven als Boijmans TV ongetwijfeld een nieuw publiek te bereiken. Publiek kon tot en met zondag 14 november stemmen op de genomineerde musea via www.museumprijs.nl en per sms.

Vandaag verraste ambassadeur Ron Brandsteder het museum met de cheque van E100.000,-. Directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen is erg blij met de prijs:

"Ik heb nu het gevoel dat we het beste museum van Nederland zijn. Ik had het om eerlijk te zeggen niet meer verwacht, de campagnes van de andere musea waren ook zeer voortreffelijk. Nu ik de prijs in handen heb, ben ik echt heel erg blij. Zo'n prijs heb ik nog nooit gehad."

Museumprijs
De Museumprijs geldt als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Inmiddels rekent de BankGiro Loterij Museumprijs zich met 33.692 stemmers in 2010 tot een van de grootste culturele publieksprijzen. Recente winnaars van de Museumprijs zijn Kasteel De Menkemaborg in Uithuizen (2007), het Hunebedcentrum in Borger (2008) en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009).

Stemmen
Het totaal aantal stemmen was dit jaar 33.692, waarvan het merendeel via de site en een klein deel (1.598 stemmen) via SMS. Het totaal aantal stemmen per museum: Museum Boijmans Van Beuningen behaalde 14.350 stemmen (42,59% van het totaal) Museum de Fundatie behaalde 13.966 stemmen (41,45% van het totaal) Stedelijk Museum Schiedam behaalde 5.376 stemmen (15,96% van het totaal)

www.museumprijs.nl

Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam is het huis voor de Nederlandse kunst van na 1945. Regelmatig toont het museum de Nederlandse kunst in een internationale context. Het is het eerste museum dat in de jaren vijftig CoBrA aankocht, waarvan het inmiddels een omvangrijke collectie heeft uit de periode 1948 - 1960.

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen biedt aan de hand van topstukken een overzicht van zeven eeuwen beeldende kunst. De collectie Kunstnijverheid en Vormgeving bevat bovendien kostbare sieraden, porselein en gebruiksvoorwerpen uit voorbije eeuwen, maar ook sprekende voorbeelden van 21ste eeuws Dutch Design.

Museum de Fundatie, Zwolle/Heino

Museum de Fundatie was begin 2010 wereldnieuws met de ontdekking van het schilderij De molen 'Le blute-fin' van Vincent van Gogh. De collectie kent daarnaast vele grote namen uit vier eeuwen kunst. Oude meesters als Ter Borch, Strozzi en Weenix, sculptuur van ondermeer Canova, Degas, Marini en Zadkine en grootheden als Mondriaan, Turner, Picabia, Israels, Appel, Chagall, Marc en vele anderen.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht