Gemeente Schermer


Jubilerende jeugdclub Schermerhorn viert 40e verjaardag

Jongerenvereniging De Ruiterstok regionale topper

Met haar veertigjarig bestaan, staat jeugdvereniging De Ruiterstok in Schermerhorn aan de top van regionale jeugdclubs. Slechts weinig jongerenverenigingen is het gegeven om 4 decennia onafgebroken haar deuren open te houden. Een bijzondere prestatie dus van deze club en haar vele tientallen bestuursleden die generatie op generatie een warm nest is gebleken voor de jeugd vanaf 12 jaar. Waar buurtclubs in hun carrière nog wel eens korte of langere tijd gesloten werden, veelal door een tekort aan leden of bestuurders, maar evenzovaak door de bekende drank- en drugsproblematiek, daar heeft De Ruiterstok deze stormen overwonnen.

Na een start beginjaren '70 werd halverwege jaren zeventig intrek genomen in de oude gymzaal aan Oosteinde 6. Nog immer het adres van de club, al is het onderkomen wel regelmatig aangepakt en veranderd.

Enkele clubiconen uit de eerste jaren zijn Dirk en Thea Morsch, Ted en Wies Eskes, Gerard Berkhout, Bert van Langen en dan vergeten we nog een heleboel mensen van het eerste uur.

Zover de herinnering reikt altijd geopend geweest op vrijdag voor de jeugd vanaf 16 (met een biertje) en op zaterdag eerst voor de jongste jeugd vanaf 12 jaar en later op de avond ook voor 16-plus.

Altijd is De Ruiterstok een plek gebleven waar de jeugd ongedwongen bij elkaar kon komen, een plek ook waar honderden (oud) dorpsbewoners herinneringen aan hebben als de eerste kus, het eerste legale biertje, dat ene plaatje van de Zingende Dominee of dat te gekke optreden van dat toen nog onbekende bandje Between. Vele zelf geschreven cabaretten, kampementen door half Nederland, tientallen keren Chinees eten in Alkmaar en menig kampioenschap eierengooien zijn de revue gepasseerd.

Ook is deze jeugdclub een kweekvijver gebleken voor menig bestuurstalent, dat in het latere leven in allerlei vrijwilligersorganisaties of besturen boven kwam drijven.

Natuurlijk, ook de Ruiterstok is enkele jaren terug in zwaar weer beland. Financieel welhaast aan de grond, weinig perspectief en veel te weinig leden. Mede door inzet van veel oudgedienden werd een nieuwe basis gelegd voor een gezonde club, die met een enthousiast en goed functionerend bestuur nu haar veertigjarig bestaan viert.

Ik heb het niet onderzocht, maar dit kan wel eens de enige jongerenvereniging zijn die zolang onafgebroken bestaan heeft. En mocht dat toch niet zo blijken te zijn dan maakt dat verder ook niet uit; Jeugdvereniging De Ruiterstok is sowieso een 'Top-club' in Schermer.