Gemeente Heerlen

Persbericht

Heerlen neemt maatregelen
Computerproblemen in hijsinstallaties moderne theaters

Na een incident met de technische installatie in het Theater van Heerlen op 9 november nemen zowel het theater als burgemeester en wethouders maatregelen om herhaling van het incident te voorkomen en om het probleem definitief op te lossen. Er zijn inmiddels enkele voorstellingen afgelast. Met extra technische ondersteuning en geringe aanpassingen kunnen echter de meeste voorstellingen in de komende weken gewoon doorgaan. Het college heeft de aannemer van de renovatie van het theater aansprakelijk gesteld en gesommeerd het probleem snel op te lossen.

Op 9 november 2010 ging het ernstig mis met het besturingssysteem dat ervoor moet zorgen dat decorstukken op complexe manier bewogen kunnen worden. Alleen door handmatig ingrijpen kon voorkomen worden dat een zwaar decorstuk losraakte en naar beneden viel. Vanwege de persoonlijke risico's en mogelijke schade aan het theater, de installaties en materialen, waaronder de decors, heeft de directie van Parkstad Limburg Theaters (PLT) moeten besluiten enkele voorstellingen en concerten te annuleren. Informatie hierover kan het publiek vinden op de site www.parkstadlimburgtheaters.nl.

Dit incident markeerde een langlopende problematiek met de software van de ingewikkelde hijsinstallaties van diverse moderne theaters in Nederland en België. De opdracht voor de levering en plaatsing van de toneelmechanische installatie in Heerlen werd in onderaanneming uitgevoerd door Stakebrand BV. De installatie zou volgens het bestek moeten voldoen aan de veiligheidsklasse SIL3, waardoor er grotere voorstellingen kunnen worden opgevoerd, waarin complexe bewegingen van decorstukken zijn opgenomen.

Al vanaf de bouw deden zich problemen voor met de installatie. Door het faillissement van Stakebrand BV in juni 2009 is de opdracht niet volledig uitgevoerd en voldoet de hijsinstallatie niet aan de in het bestek opgenomen normeringen. Een onafhankelijke theatertechnische adviseur heeft dat inmiddels ook gerapporteerd. Het incident èn de constatering van de adviseur hebben geleid tot de conclusie dat er een geheel nieuw besturingssysteem moet worden aangeschaft en geïnstalleerd. In de tussentijd zijn maatregelen genomen die de veiligheid van de installatie garanderen.

Omdat de hoofdaannemer verantwoordelijk is voor de levering en plaatsing van de installatie volgens bestek is hij gesommeerd per direct maatregelen te treffen zodanig dat het theater beschikt over een veilig en goed functionerende installatie. Ook is hij aansprakelijk gesteld voor de geleden en te lijden schade, waaronder de schade wegens het annuleren van de voorstellingen. Overigens heeft de aannemer laten weten van mening te zijn dat hij niet aansprakelijk is. Gemeente Heerlen zal de vereiste juridische wegen bewandelen om tot een oplossing te komen.

Overigens heeft de nieuwe onderaannemer inmiddels circa 25 andere theaters in Nederland en België met hetzelfde besturingssysteem in kennis gesteld van de problematiek.
-----------------------


16 november 2010