Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Politici in Brussel geven Europees Holocaustproject zware taak mee

'BEHOUD HET BEWIJS VOOR DE HOLOCAUST VOOR ALLE MENSEN OP DE WERELD, NU EN IN DE TOEKOMST'

Brussel, 16 november 2010 - Vandaag, precies 70 jaar na de afsluiting van het ghetto van Warschau door de nazi's, presenteerden eurocommissaris voor onderzoek Màire Geoghegan-Quinn, de Israëlische minister van Onderwijs Gideon Saar en staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs een project voor de wereldwijde ontsluiting van archieven en collecties van de Holocaust. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) leidt het EHRI-project, waarin 20 organisaties uit 13 landen gaan samenwerken.

Voor de wetenschappelijke gemeenschap is de Europese injectie van 7 miljoen euro een bijzondere stap, aldus projectdirecteur dr. Conny Kristel: 'De bètawetenschappen zijn grote subsidies voor onderzoek wel gewend, maar voor ons als historici en archivarissen is deze steun ongekend'.

Bewijs voor de Holocaust

Eurocommissaris Màire Geoghegan-Quinn gaf de wetenschappers verbonden in EHRI een zware maatschappelijke taak mee: 'EHRI heeft een grote verantwoordelijkheid in het behouden van het bewijs voor de Holocaust voor alle mensen in Europa, maar ook wereldwijd, zowel de huidige als de toekomstige generaties'.

In zijn toespraak liet verantwoordelijk staatssecretaris Zijlstra (OCW) weten 'erg trots' te zijn op het feit dat het NIOD dit project coördineert. 'Dit is een grote eer voor ons land en een enorme verantwoordelijkheid. Het NIOD heeft in Nederland al laten zien dat het deze verantwoordelijkheid aankan. Voor de rest van Europa kan het dat ook; daar kan iedereen op vertrouwen.'

===============




Ingezonden persbericht