Gemeente Amersfoort

Gezamenlijk persbericht gemeente Amersfoort en provincie Utrecht - dinsdag 16 november 2010

Unieke aanpak energiebesparingproject aan de Surinamelaan

Na ruim drie jaar van voorbereidende werkzaamheden hebben afgelopen week vijf Vereningen van Eigenaren (VvE'en) in de Surinamelaan in Amersfoort unaniem ingestemd met een plan om hun woningen te verbeteren van energielabel F naar B. Het gaat om 120 portiekwoningen in vijf woonblokken. Deze woonblokken hebben nu nog een hoog energieverbruik.

De besluitvorming om de woonblokken aan de Surinamelaan energiezuinig te maken is uniek, aangezien het gaat om zowel huur- als koopwoningen. Woningcorporatie Alliantie Eemvallei is eigenaar van de huurwoningen.

De eerste aanzet tot dit project werd een kleine vier jaar geleden gegeven door een van de eigenaar-bewoners. Edgar van Groningen: 'Een doorbraak! Niet eerder in Nederland deden binnen VvE-verband eigenaar-bewoners zaken met een corporatie om gezamenlijk woningen flink energetisch te verbeteren. We hebben een geheel nieuw menu moeten samenstellen om dit resultaat te kunnen bereiken'.

November 2008 tekenden de provincie Utrecht, gemeente Amersfoort, de Alliantie Eemvallei, Vereniging Huurderbelangen Amersfoort -in deze ondersteund door de Nederlandse Woonbond- en twee eigenaar-bewoners een samenwerkingsovereenkomst. Door het doorzettingsvermogen en enthousiasme van deze partijen is dit prachtige resultaat bereikt.

Gemeente, provincie en woningcorporatie zijn zeer te speken over dit initiatief en het behaalde resultaat. Het is in hun ogen een schoolvoorbeeld van hoe bewoners door gezamenlijk op te trekken een initiatief tot een succes kunnen maken. Zij hopen dat het succesverhaal van de Surinamelaan andere VvE-én in en rond Amersfoort inspireert om ook op een duurzame manier hun wooncomfort te vergroten.

Aanpak
De flats aan de Surinamelaan hebben nu gemiddeld een energielabel F. De woningen zijn niet goed geïsoleerd waardoor veel energie wordt verbruikt. Door het nemen van (technische) maatregelen worden de woningen verbeterd waardoor ze straks een energielabel B hebben. Daarmee wordt veel energie bespaard en is het prettiger wonen. Het maatregelenpakket bestaat uit het isoleren van de spouwmuren en het dak, het aanbrengen van zeer goed isolerend glas en het verbeteren van de ventilatie. Het energieverbruik van de woningen daalt hierdoor met 40 tot 60%. De bewoners zijn straks aanzienlijk minder geld kwijt aan hun energierekening. Afhankelijk van de ligging van de woning en het stookgedrag kan de besparing oplopen van circa 15 tot zo'n 70 euro per maand.

Het plan wordt gefinancierd uit een combinatie van onderhoudsgelden, subsidies en bijdrages van bewoners (huurders en eigenaren). Zo maakt het project Surinamelaan kans op 180.000 euro investeringssubsidie Energiek Utrecht. Inmiddels heeft deze provinciale subsidieregeling een opvolger gekregen. Meer hierover is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/meermetminderinutrecht of www.amersfoort.nl/milieu.

Noot voor de redactie,