Politie Twente

Persberichten Politie Twente 16 november 2010

Kirsten Timmers / Sandra Tiethoff: 053-4555588

Verkeerscontrole Mozartlaan

Hengelo

De politie heeft op maandag 15 november een verkeerscontrole op de Mozartlaan in Hengelo gehouden. Van de 277 passanten reden er 73 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedraagt 54 km/h waar 30 km/h is toegestaan.

De politie Twente is het project subjectieve verkeersveiligheid opgestart aan de Mozartlaan in Hengelo. Het project is een aanvulling op de reguliere (verkeers)controles van de Politie Twente. Met dit project, subjectieve verkeersonveiligheid, wordt tegemoet gekomen aan de belangrijke wens van veel partijen om meer aandacht te besteden aan gevoelens van verkeersonveiligheid. Het project bestaat uit een loketfunctie voor burgers, politie en bestuur. Klachten over verkeersonveilige locaties worden geïnventariseerd en in samenspraak met het lokaal bestuur aangepakt. Extra snelheidscontroles in 30 km-zones en rond scholen zijn een belangrijk middel om het overtredingsgedrag van automobilisten aanzienlijk te verlagen en de veiligheid te vergroten. (2010103159)

Fietsster gewond bij aanrijding

Enschede

Een 50-jarige fietsster uit Oldenzaal raakte maandag 15 november gewond bij een aanrijding met een automobilist.

Maandagochtend 15 november rond 7.30 uur kreeg de politie melding van een aanrijding op de Hulsmaatstraat in Enschede. De 50-jarige vrouw fietste over de Lonnekerspoorlaan in Enschede en werd ter hoogte van de fietsoversteekplaats op de Hulsmaatstraat over het hoofd gezien door een 53-jarige automobilist uit Enschede. Een aanrijding kon niet meer worden voorkomen. De 50-jarige vrouw is met onbekend letsel door een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. (2010102921)

Bromfietser belandt in de sloot na aanrijding met bestelbus

Rijssen-Holten

Een 16-jarige jongen uit Rijssen raakte maandag 15 november gewond bij een aanrijding met een bestelbus.

Maandagmiddag 15 november rond 13.30 uur, reed de 16-jarige jongen uit Rijssen op zijn bromfiets over de Rijssensestraat in de richting van Rijssen. Een 53-jarige man uit Oldenzaal reed met zijn bestelbus tevens over de Rijssensestraat. Hij sloeg bij een parkeerplaats rechts af verleende hierbij geen voorrang aan de bromfietser. De jongen moest uitwijken en belandde hierdoor in de sloot. Hij is door een ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht.

De VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeluk. (2010103057)

Automobilist gewond geraakt bij aanrijding

Almelo

Een 59-jarige man uit Hengelo raakte vrijdag 12 november gewond bij een aanrijding met een andere automobilist.

Vrijdagavond, 12 november rond 18.00 uur, reed een 59-jarige man op de Van Rechteren Limpurgsingel in Almelo. Na het oversteken op het kruispunt met de Laan van Iserlohn, bleef de man op de linker rijstrook rijden, waardoor een 50-jarige automobilist uit Almelo over het verdrijvingsvlak moest rijden. Hierdoor raakten de twee auto's elkaar. De 59-jarige man stapte uit de auto. De 50-jarige man uit Almelo zag dit over het hoofd en reed de andere man aan, waardoor deze ten val kwam. De man raakte hierdoor gewond en is ter plaatse onderzocht door ambulancemedewerkers. Politie Twente doet nader onderzoek naar de toedracht van het ongeval. (2010102320)

Eerste resultaten actieweek politie cluster West Nijverdal / Wierden
In het kader van de actieweek in cluster West heeft de politie op maandagochtend 15 november gecontroleerd op restalcohol en algemene verkeerszaken.

In Nijverdal zijn 370 mensen gecontroleerd op de Van Sternbachlaan in Nijverdal op restalcohol. Van deze personen zaten twee met teveel alcohol op achter het stuur. Er werd een promillage van 0.54 en 0.75 geconstateerd. Beide bestuurders kregen een proces-verbaal. Op diverse locaties in de gemeente Wierden hebben 500 mensen een blaastest ondergaan. Hiervan zijn twee bestuurders aangehouden omdat zij met teveel alcohol op achter het stuur zaten. Deze personen hadden een promillage van 0,70 en 0,91. Eén van deze twee bestuurders dronk zelfs alcohol op het moment van de controle. Deze persoon heeft naast het proces-verbaal, een bekeuring gekregen.

De politie Twente wil met deze controles de bestuurders bewust maken van het gevaar van restalcohol. De lever doet er 1 à 1,5 uur over om een standaard glas alcohol af te breken. De bestuurder is zich in de meeste gevallen hier niet van bewust. Het drinken van drie glazen alcohol verhoogt het ongevalrisico met 100%. Wie op zondagavond veel alcohol drinkt, heeft dat maandagochtend nog in z'n lichaam. Van de gecontroleerde bestuurders kreeg de politie Twente veel positieve reacties op de controle van restalcohol.

De verkeerscontroles vonden plaats op de Almeloseweg en Kasteelstraat in Nijverdal en diverse wegen in de gemeente Wierden, met de volgende resultaten: . 10x niet dragen van de autogordel . 1x rijden door rood licht
. 1x niet handsfree bellen
. 14x overschrijden van de maximum snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 109 km/h, waar maximaal 60 km/h is toegestaan. Dit was op de Wierdenseweg in Enter. . 1x kenteken niet zichtbaar
. 1x afgeknotte driehoek (landbouwverkeerd) niet aanwezig

Actieweek
De politie in cluster West (Rijssen-Holten / Hellendoorn / Wierden) houdt van 15 tot en met 20 november een actieweek. Op basis van signalen van inwoners van de gemeenten worden de controles gehouden. De actieweek moet bijdragen aan het verhogen van de veiligheid in cluster West. (2010102894, 2010103021, 201010310)

Politie treft wapens aan na huiselijk geweld Enschede
De politie Twente heeft tijdens een huiszoeking in een woning diverse vuurwapens aangetroffen.

Zondagavond 14 november meldde een 24-jarige vrouw uit Enschede haar bij de politie, nadat zij was mishandeld door haar partner in een woning aan de Delistraat in Enschede. In de woning zouden diverse vuurwapens aanwezig zijn. Tijdens de doorzoeking in de woning werden door de politie diverse vuurwapens aangetroffen. De politie startte direct een groot onderzoek. Maandag 15 november werd in een weiland aan de Oosterstraat een ton met munitie aangetroffen. Dinsdag 16 november is de politie verder gegaan met haar onderzoek op diverse plaatsen met medewerking van Defensie. Het betreffende weiland wordt door Defensie met detectieapparatuur nauwkeurig onderzocht. Een 31-, 35- en een 56-jarige man, allen woonachtig in Enschede, zijn aangehouden en voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (2010102843)

---- --