Ingezonden persbericht


Persbericht

Tweede Kamer luistert naar ambitieuze vmbo'er

- LAKS positief over besluit Kamer

- Er is meer nodig voor betere doorstroom vmbo-havo

Amsterdam, 16 november 2010 - Het LAKS reageert verheugd op het besluit van de Tweede Kamer vandaag om de doorstroom tussen vmbo en havo te verbeteren. "Wij hameren hier al maandenlang op en krijgen erg veel klachten van scholieren hierover. Het is goed om te zien dat de Kamer nu ook beseft hoe belangrijk het is om ambitieuze vmbo'ers niet te remmen", zo stelt LAKS-voorzitter Steven de Jong.

De Kamer heeft besloten de vrijheid voor havo-scholen in te perken. De aanvullende eisen die ze voor instromende vmbo'ers mogen stellen moeten transparanter en eenduidiger worden. Scholen kunnen zo geen absurd hoge eisen meer stellen en voor scholieren is er veel meer duidelijkheid.

De Jong: "Wel is het jammer dat scholen nog steeds aanvullende eisen mogen stellen. Dit is niet in het belang van de leerling". De VO-raad en minister Van Bijsterveldt zijn voorstander van aanvullende eisen, zodat vmbo'ers niet zomaar kunnen doorstromen. Veel vmbo'ers worden hierdoor geremd in hun ambitie. "Gelukkig heeft een aantal Kamerfracties aangegeven ook hier paal en perk aan te willen stellen zodat dat de aanvullende eisen op termijn kunnen verdwijnen".

"Wij zijn erg blij dat de Tweede Kamer naar de ambitieuze vmbo'er heeft geluisterd. Veel scholieren zullen dankbaar zijn door dit besluit.", aldus De Jong. Omdat het daarnaast van groot belang is dat scholieren zo goed en persoonlijk mogelijk door de school worden begeleid bij de overstap tussen vmbo en havo, wil de Kamer dat ook hierop actie wordt ondernomen. Scholen moeten in staat worden gesteld de doorstroom te begeleiden.