Regie der Gebouwen - Sfeerverlichting Groot Gerrechtshof Gent

16/11/2010 17:30

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op dinsdagavond 16 november 2010, rond 18 uur wordt de nieuwe sfeerverlichting van het Groot Gerechtshof in Gent (Koophandelsplein) in gebruik genomen. De bijzondere architectuur van het gerechtsgebouw wordt voortaan elke dag van 18.00 tot 24.00 uur opgelicht. Deze actie kadert in het Lichtplan van de stad Gent. De Regie der Gebouwen, die de federale overheidsgebouwen beheert, werkte mee aan het project en investeerde ca. 77.000 ¤ in de verlichting van het gerechtsgebouw. De stad Gent en Eandis staan in voor de uitbating en het onderhoud van de verlichtingsinstallatie.

Het Lichtplan van de Stad Gent werd opgesteld door het atelier Roland Jéol uit Lyon (Frankrijk) waarbij een reeks monumentale private als openbare gebouwen worden verlicht. Het Lichtplan versterkt het nachtelijk landschap van Gent, geeft het een eigen identiteit, vermindert de lichthinder en zal het energieverbruik van de openbare verlichting verlagen. Rationeel energiegebruik is een wezenlijk onderdeel bij de realisatie van het plan.

Accenten van de voor- en achtergevel van het Gerechtshof wordt opgelicht door grondprojectoren; de architectuurdetails worden opgelicht via gerichte projectoren die op palen zijn bevestigd. De zijgevels worden verlicht via spots die bevestigd zijn aan de gevels van de naburige private woningen en vanaf de kademuur. De balkons worden op indirecte wijze verlicht met een fluo-verlichting.

De bediening van de verlichtingstoestellen en de voeding gebeurt vanaf een extern opgesteld elektrische bord met een aparte teller voor het meten van het energieverbruik. Voor de bediening van de toestellen is er een koppeling gemaakt met de straatverlichting die gestuurd wordt door Eandis.

Technische fiche:

Eigenaar Groot Gerechtshof: Belgische Staat

Beheerder: Regie der Gebouwen

Gebruiker: Fod Justitie (Hof van Beroep)

Lichtplan: Atelier Jéol (Lyon - Frankrijk)

Opmaak bestek verlichting gebouw: studiebureau Arch-Teco

Aannemer: FAMI

Uitbating / onderhoud verlichtingsinstallatie: stad Gent - Eandis

Investering Regie der Gebouwen: ca. 77.000 ¤

* * *

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium.

Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden.

Wij beheren 977 gebouwen (ong. 4,8 miljoen m2) die eigendom zijn van de Federale staat en 527 gehuurde gebouwen (circa 2,8 miljoen m2).

Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel