Belgische gemeenten krijgen Europese prijzen

16/11/2010 17:49

COMMISSION EUROPEENNE

De Europese Commissie deelt op woensdag 17 november in Brussel "Gouden Sterren" uit aan acht projecten uit het "Europa voor de burger"-programma. Onder de winnaars ook het project "Golden Bridge 2010", een partnerschap tussen vijf Europese gemeenten opgestart door de Belgische gemeente Malle (provincie Antwerpen). Twee andere Belgische gemeenten, Bièvre (provincie Namen) en Durbuy (provincie Luxemburg), en de Brusselse hogeschool "Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales" (IHECS) zijn betrokken bij winnende projecten.

De Europese Gouden Sterren worden elk jaar toegekend aan projecten die gefinancierd worden vanuit het programma "Europa voor de burger" van de Europese Commissie. Dat programma wil burgers meer betrokken maken bij de Europese constructie. Sinds zijn lancering in 2007 telt het initiatief elk jaar meer dan een miljoen rechtstreekse deelnemers. Zij denken na over hun eigen identiteit en ontdekken culturele verschillen en gelijkenissen met inwoners uit andere regio's van Europa. Via stedenbanden, herdenkingsprojecten en initiatieven opgezet door het middenveld, wil het programma bijdragen tot de creatie van een Europese Publieke Sfeer en een actief Europees burgerschap.

Malle en zijn Europese sterren

De Commissie heeft een groot aantal projecten uit het programma beoordeeld en er acht geselecteerd die het meest representatief zijn. In de categorie "Stedenbanden" werden vier projecten beloond, waaronder het netwerk "Golden Bridge".

De Antwerpse gemeente Malle organiseerde in 2010 tal van activiteiten in partnerschap met de gemeenten Saint-Savin (Frankrijk), Hartley Wintney (Verenigd Koninkrijk), Heusenstamm (Duitsland) en Zakrzówek (Polen): van fototentoonstellingen en amateurkunstwedstrijden tot de publicatie van een verhalenbundel geïllustreerd door plaatselijke kinderen en een recyclageproject.

De vijf gemeenten vroegen ook elk een componist uit hun land om mee te schrijven aan een Europese "jumelagehymne". De hymne werd voor het eerst publiek opgevoerd in de kathedraal van Lier op 9 mei 2010 ter gelegenheid van Europadag. Inwoners uit alle deelnemende gemeenten waren daarbij aanwezig. Het "Golden Bridge 2010" stedennetwerk hoopt dat de hymne ooit in het Europees Parlement zal worden gespeeld.

Andere beloonde Belgen

Ook de Belgische stad Durbuy in de Luxemburgse Ardennen viel in de prijzen. De Commissie gaf een Gouden Ster aan een Zweeds jumelageproject, met ondermeer Durbuy als partner. De deelnemende steden en gemeenten debatteerden over energie, milieu en duurzame ontwikkeling tijdens het Zweede voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2009. Ze stelden er een verklaring over op die in december van dat jaar naar de vertegenwoordigers van de deelnemende landen aan de VN-Klimmaattop in Kopenhagen werd gestuurd.

De gemeente Bièvre (Namen) maakt deel uit van een Europees stedennetwerk dat al meermaals bekroond werd: het Charter van Europese Rurale Gemeenten, een netwerk van steden en gemeenten uit alle lidstaten van de EU. Het werd in 1989 opgericht in Cissé, Frankrijk, en telde toen 12 leden. Naarmate de Unie uitbreidde, volgde het jumelageproject. Delegaties uit alle steden en gemeenten ontmoeten elkaar elk jaar. Een van de doelstellingen van het project is immers elkaar kennis te laten maken met hun manier van leven. Het netwerk heeft zo een uitwisselingsproject opgezet waarbij inwoners uit hun gemeenten bij elkaar verblijven. De deelnemers werken met vrijwilligers, die in elke gemeente een "Vrienden van Europa"-groep oprichtten.

De Brusselse hogeschool "Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales" (IHECS) was eveneens betrokken bij een van de winnende initiatieven. Een leerlinge trok in maart naar Marseille om er haar leerboek voor 15 tot 18-jarigen dat ze maakte met jongeren uit zes lidstaten van de EU, af te ronden. De Franse organisatie Cryalis creëerde met "Europe Chantier - Building Europe Together" een project dat vanaf 2007 startte met de redactie van een leerboek. Het boek wordt eerst verdeeld in de partnerlanden (België, Frankrijk, Bulgarije, Tsjechië, Italië, Polen en Roemenië), maar de organisatie hoopt het ook in de andere landen van de EU te verspreiden.

Door de uitreiking van de Gouden Sterren hoopt de Europese Commissie dat ook andere Europese burgers het initiatief nemen om een dergelijk burgerschapsproject op poten te zetten, en misschien worden ook die bekroond-

Contacten:

1/ Project "Golden Bridge 2010", met de gemeente Malle als initiatiefnemer

Staf Verhoeven - s.verhoeven@skynet.be

www.goldenbridge.eu

2/ Project "ontmoeting over energie, milieu en duurzame ontwikkeling", met de gemeente Durbuy als een van de partners.

Gemeentediensten van Durbuy

Contact: Yves DANVOYE

Tel: 086/ 219853

yves.danvoye@durbuy.be

3/ Project "Charter van Europese Rurale Gemeenten" (www.europeancharter.eu), met de gemeente Bièvre als een van de partners.

David Clarinval (Burgemeester) - cladav@hotmail.com

Michelle Maldague (Gemeentesecretaris, communicatieverantwoordelijke)

- michelle.maldague@bievre.be

Pierre Lejeune (Voorzitter van de "Vrienden van Europa") - pierrelejeune@skynet.be

Gemeentediensten van Bièvres: tel: 061 239 660 - fax: 061 512 478 - site: www.bievre.be

4/ Project "L'Europe en cours", met het IHECS als een van de partners.

Jean Lemaître, Directeur IHECS International - 02 549 55 37 - jean.lemaitre@galilee.be - http://www.ihecs-fc.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel