Gemeente Venray



16 november 2010

Pilot grondprijs Vredepeel eindigt zonder resultaat

De pilot met de tijdelijke verlaagde grondprijs in Vredepeel heeft niet geleid tot het gewenste resultaat: verkoop van kavels c.q. woningen. In de nota grondbeleid, die in het eerste kwartaal van 2011 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, wordt een standpunt ingenomen over grondprijsdifferentiatie tussen Venray kern en (een aantal van) de kerkdorpen.

In september 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders als pilot de grondprijs voor woningbouw in Vredepeel tijdelijk verlaagd tot EUR 180 per m2. Dit ter beoordeling of het verlagen van de grondprijs invloed heeft op de vraag naar woningbouwkavels.

De verlaging geldt voor de drie kavels ten behoeve van de particuliere bouw en voor de kavels van bouwbedrijf Th. Teunissen die in Vredepeel vier 2-onder-1 kapwoningen realiseert. In totaal gaat het om 2239 m2.

Gedurende de periode van de pilot zijn geen van de drie kavels ten behoeve van de particuliere bouw verkocht. Ook bouwbedrijf Th. Teunissen heeft geen woningen verkocht; noch zijn er opties verleend. Wethouder Jan Loonen: "Het is waardevol dat we deze pilot het afgelopen jaar hebben gehouden. Tegelijkertijd is het natuurlijk teleurstellend dat de tijdelijke verlaging van de grondprijs gedurende deze periode geen gevolgen heeft gehad voor de verkoop. Ook blijkt de hoogte van de grondprijs niet doorslaggevend in de beslissing tot aankoop van een kavel of woning. In de nota grondbeleid die in 2011 verwacht wordt, moeten we de discussie over de grondprijzen in de volle breedte oppakken. Tot die tijd hanteren we de tijdelijk verlaagde grondprijs van EUR 180."