D66

dinsdag 16 november 2010

Tweede Kamer voor uitzetting asielzoekers in EU-verband

Nederland moet voortaan rekening houden met andere Europese landen bij het uitzetten van asielzoekers. De Tweede Kamer omarmt vandaag het verzoek van D66-Kamerlid Gerard Schouw om de veiligheidsanalyses van andere EU-lidstaten te raadplegen voordat mensen het land uit moeten. "Asielzoekers kunnen niet zo maar naar gevaarlijke landen worden gestuurd. Het gaat om het leven van mensen. Een grondige analyse van de risico's is noodzakelijk," vindt Schouw.

Veiligheidsanalyses

Het afwijzen van asielverzoeken gebeurt nu op basis van rapporten die het ministerie van Buitenlandse Zaken opstelt. Ambtenaren beoordelen de veiligheidssituatie van een bepaald land. Schouw: "Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft een paar weken geleden Nederland op de vingers getikt voor de uitzetting van asielzoekers naar Irak. Daarom is het verstandig om de veiligheidsanalyses van andere EU-lidstaten te raadplegen zodat mensen geen onnodige risico´s gaan lopen."

Mensenrechten

Volgens D66 biedt Europa extra bescherming voor asielzoekers. "Één gezamenlijk Europees asiel- en migratiebeleid houdt het kabinet aan de mensenrechten. Dankzij Europa zijn mensen beter beschermd," aldus het D66-Kamerlid.