Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 16 november 2010

BIJ HET KANAAL NAAR LINKS

Titel nieuwe voorstelling Alex van Warmerdam

Gisteravond ontving Alex van Warmerdam de Johannes Vermeerprijs uit handen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Tijdens zijn bedankspeech maakte Van Warmerdam de titel bekend van zijn nieuwe theatervoorstelling die dit voorjaar in premire zal gaan. De 13e voorstelling van zijn gezelschap De Mexicaanse Hond zal Bij het kanaal naar links gaan heten. Bij het kanaal naar links is een samenwerking met Toneelhuis / Olympique Dramatique met o.a. Pierre Bokma en Annet Malherbe. Over de voorstelling Van Warmerdam tekent voor de regie, tekst, muziek en het toneelbeeld dat bij hem een onlosmakelijk geheel vormt. Het script en personages worden op maat geschreven voor de acteurs Pierre Bokma, Annet Malherbe, Aat Ceelen en Eva van de Wijdeven en twee spelers van de Vlaamse groep Olympique Dramatique. Met Bokma, Malherbe en Ceelen werkt hij al jaren samen, zij zijn meester in de droge en onverstoorde speelstijl die zijn script vereisen. Met Eva van de Wijdeven werkte hij in zijn laatste film, De laatste dagen van Emma Blank. De samenwerking met de acteurs van Olympique Dramatique is voor het eerst, de groep maakt fysieke en brutale voorstellingen met veel humor, geweld en een stevige scheut testosteron.

De afgelopen jaren maakte Van Warmerdam voor De Mexicaanse Hond o.a. Welkom in het Bos (2002), De Verschrikkelijke Moeder (2004) en Wees ons genadig (2007). In 2009 maakte hij zijn zevende speelfilm De laatste dagen van Emma Blank en in 2010 was er voor het eerst een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum Schiedam. Zijn theatervoorstellingen worden uitgebracht door zijn gezelschap De Mexicaanse Hond en geproduceerd door Orkater. De voorstelling gaat op 17 maart 2011 in premire in Antwerpen waarna een Belgische tournee volgt. De Nederlandse premire vindt plaats in Haarlem op 12 april 2011

Over de Johannes Vermeerprijs
Van Warmerdam ontving de staatsprijs voor zijn hele oeuvre bestaande uit films, theaterstukken, literair werk en een groot aantal beeldende kunstwerken in uiteenlopende technieken. De jury prijst Alex van Warmerdam vanwege zijn vasthoudende perfectionisme en nimmer aflatende energie, zijn onconventionele manier van werken, zijn onnavolgbare kijk op de Nederlandse cultuur en zijn manier om sociale verhoudingen op indringende, maar toch vaak ook ironische manier op scherp te zetten.