Wageningen Universiteit en Researchcentrum
weerbaarheid verhogen kan wel

Preibacterie niet te bestrijden, weerbaarheid verhogen kan wel

Agenda 16 nov 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Preitelers die te maken hebben met de bacterie Pseudomonas syringae pv. porri komen daar maar moeilijk van af. De bacterie overleeft namelijk minstens een maand in het preiafval dat als bemesting wordt teruggestort op het land. Vervolgens dringt de bacterie de prei niet alleen binnen via het blad, zoals voorheen werd aangenomen, maar ook via de wortels. Dat ontdekten onderzoekers van Wageningen UR en de Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw. Hun bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in Applied Soil Ecology.

Pseudomonas syringae pv. porri is, net als andere bacteriepathogenen, moeilijk te bestrijden. Het bespuiten van het blad heeft geen zin omdat de bacterie zich ook via de bodem verspreid. Bodemmaatregelen, zoals compostering en bemesting, zijn evenmin toereikend gebleken om de verspreiding van pseudomonas een halt toe te roepen. Stoppen met het storten van preiafval op het land is ook geen optie. Verbranden van het afval is te duur en organisch afval uitwisselen met andere telers is niet toegestaan. Met de uitruil van afval kunnen namelijk ook pesticiden worden verspreid.

In het bestrijden van de bacterie zien onderzoekers van de Wageningen UR-onderdelen Plant Research International en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving dus geen heil. Prei weerbaarder maken tegen de bacterie, door middel van veredeling en/of biologische bestrijding, zet volgens de onderzoekers veel meer zoden aan de dijk.

In de acht jaar dat er onderzoek gedaan wordt naar pseudomonas in prei blijkt dat niet alle rassen even vatbaar zijn voor de bacterie die ervoor zorgt dat preiplanten minder hard groeien en kromme bladeren krijgen. Bij het ras Apollo komen aanzienlijk minder besmettingen voor dan bij andere rassen. Apollo preiplanten zijn echter minder geliefd vanwege hun minder gunstige uitgroei. Onderzoekers van Wageningen UR willen daarom door middel van kruising een nieuw ras ontwikkelen dat een hogere resistentie heeft tegen pseudomonas, er mooi uitziet en een hoge opbrengst geeft. Resistentieveredeling in combinatie met biologische bestrijding moet de ziekte beheersbaar kunnen maken.

Lees het artikel in Applied Soil Ecology over de verspreiding van pseudomonas via de wortels van de preiplant.