Belgische Federale Overheid

Afrika

Conferentie over verantwoordelijk ondernemerschap en goed beheer in Afrika

Datum: 20 oktober 2010

Op 17 en 18 november 2010 organiseert het Wereldbank Instituut (WBI) in samenwerking met de Belgische overheid een conferentie over verantwoordelijk ondernemerschap en goed beheer in Afrika: `Conference on Strengthening Responsible Business and Governance in Africa'. Deze conferentie is een follow-up van de conferentie `Improving Governance and Fighting Corruption' (Brussel, 2007), maar dan nu meer gefocust op de private sector in Afrika.

De conferentie brengt ondernemers, politici, academici en vertegenwoordigers van de civiele maatschappij samen om te discussiëren over `new leadership styles' die duurzaam zijn, goed bestuur bevorderen, winstgevend zijn voor de ondernemingen en een positieve ontwikkelingsimpact hebben.

Goed bestuur

Het overkoepelend thema voor de conferentie van 2010 is goed bestuur, maar dit zal vanuit verscheidene invalshoeken worden bekeken:
1. de rol van de private sector bij de strijd tegen corruptie
2. de rol (en het bevorderen van) ondernemingsnetwerken rond collectieve actie voor goed bestuur en tegen corruptie
3. het uitwisselen van ervaringen en kennis op basis van casestudies
4. het mainstreamen van ethisch leiderschap in publieke en private sector instellingen

5. het lanceren van een `Africa Responsible Business Network' om onder andere mee te helpen aan de verdere tenuitvoerlegging van de besluiten van de conferentie.

Het beoogde resultaat van de conferentie is dat het een sterke vraag naar goed bestuur induceert (of versterkt), in het bijzonder de vraag naar `compliance programs', ethisch ondernemen en investeren, en fair trade. Tegelijkertijd moet het een nieuwe impuls geven aan ethisch leiderschap binnen Afrikaanse sleutelinstellingen.

De conferentie zal doorgaan in de Finance Tower, Kruidtuinlaan 50, 1000 Brussel.

Bekijk het voorlopige programma (PDF, 507.08 Kb)

Wie belangstelling heeft om aan deze conferentie deel te nemen, kan tegen uiterlijk 22 oktober een e-mail sturen naar robert.verhaeghe@diplobel.fed.be (onder voorbehoud van aanvaarding door de Wereldbank).

Meer info: http://responsiblebiz.info