Technische Universiteit Delft

Promotie: Biomassa

door M&C

Promotie van De heer J. Giuntoli: "Characterisation of 2nd generation biomass under thermal conversion and the fate of nitrogen"

17 november 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer J. Giuntoli | Laurea ingegneria Energetica, Italië promotor | Prof.dr.ir. A.H.M. Verkooijen 3mE
coprom. | Dr.ir. W. de Jong UD-3mE

Karakterisering van tweede generatie biomassa middels thermische conversie en het lot van stikstof

Dit proefschrift behandelt de karakterisering van verschillende soorten biomassa door middel van thermische conversie, gebruikmakend van kleinschalige apparatuur. De brandstoffen zijn getest onder condities van pyrolyse met zowel langzame als snelle verhitting, alsmede verbranding met als belangrijkste doel het bestuderen van de brandstofgebonden stikstofchemie. Biomassa residuen, zoals stro of mest, zijn in veel opzichten voordelig, aangezien hun gebruik niet alleen voorziet in vervanging van fossiele brandstoffen, maar ook in het valoriseren van reststromen. Echter, deze materialen veroorzaken verscheidene problemen die hun toepassing op grote schaal vertragen. Drie van de belangrijkste problemen worden in dit proefschrift behandeld: de heterogene aard van de materialen, de grote hoeveelheid as vormend materiaal dat probleemcomponenten als K, Cl en P bevat en tenslotte het hoge gehalte aan stikstof.
Het hoofddoel van dit proefschrift is om fundamentele data te verzamelen voor potentiële brandstoffen die nog niet volledig zijn gekarakteriseerd.
De verkregen resultaten voorzien in uitgebreide kinetische data voor langzame pyrolyse van de onderzochte brandstoffen en de vluchtige componenten die daarbij gevormd worden. Gemeenschappelijke patronen van ontvluchtiging van de brandstof zijn daarbij gevonden voor de bestudeerde brandstofmonsters die de basis vormen voor een methodologie voor het voorspellen van dit ontvluchtigingsgedrag. Bovendien toonden de resultaten aan, dat opbrengsten aan de belangrijkste vluchtige stikstofcomponenten zoals NH3 en HCN variëren met de toegepaste opwarmingssnelheden: ontvluchtiging onder condities van hogere opwarmingssnelheden begunstigen het vrijkomen van HCN met sterk afgenomen ammoniak opbrengsten. Brandstoffen met een hoger initieel brandstofgebonden stikstofgehalte vertonen een lagere procentuele omzetting van de brandstof-gebonden stikstof in NO onder verbrandingscondities.
Tenslotte is gevonden, dat een voorbehandeling door middel van uitlogen met water een belangrijke invloed heeft op de ashoeveelheid en âkwaliteit van stro en olijfresiduen maar niet voor complexere brandstoffen als kippenmest en DDGS (âDry distillerâs grains and solublesâ).

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.