Hogeschool Windesheim

Persbericht, 28 oktober 2010

Op 17 november reikt auteur Herman Broers de eerste twee exemplaren uit van zijn boek Blauw Haar, het mirakel van academiestad Kampen aan twee oud-Windesheimers: Doekle Terpstra, voorzitter HBO-raad en Annette Roeters, inspecteur-generaal van het onderwijs. De presentatie van het boek is in het Stedelijk Museum in Kampen.

De herinneringen van beide oud-Windesheimers aan academiestad Kampen spelen in Blauw Haar een centrale rol. Doekle Terpstra en Annette Roeters vertellen bij de presentatie, evenals enkele andere prominenten uit de Kamper academiegeschiedenis, over hun persoonlijke herinneringen aan Kampen.

Een tijdsdocument
In het boek komt de geschiedenis van academiestad Kampen aan de orde. In 2012 vertrekt de Protestantse Theologische Universiteit na 158 jaar uit Kampen. Het hoogtepunt van studentenstad Kampen lag in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw, toen Kampen twee theologische universiteiten telde, een kunstacademie, een sociale academie, een expressieacademie en een academie voor journalistiek. Blauw Haar is een journalistieke reconstructie, een tijdsdocument in vijftien hoofdstukken, verteld vanuit het perspectief van hen die erbij waren: oprichters van de academies, docenten, studenten en Kampenaren.

Partners
Het oral-historyproject Blauw Haar heeft ruim drie jaar in beslag genomen en is mede mogelijk gemaakt door Windesheim (Zwolle), de Protestantse Theologische Universiteit (Kampen, Utrecht, Leiden) en het Christelijk Cultureel Studiecentrum (Kampen). Herman Broers (1970) is zelfstandig auteur en biograaf in Kampen, Blauw Haar is zijn vierde boek. Op 1 november ligt Blauw Haar in de winkel, het boek (372 pag.) kost ⬠29,50.