Rijksuniversiteit Groningen

Diagnostic assessment of orofacial pain

Datum: 17 november 2010

Promotie: dhr. G.E. Tjakkes, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Diagnostic assessment of orofacial pain

Promotor(s): prof.dr. B. Stegenga, prof.dr. L.G.M. de Bont

Faculteit: Medische Wetenschappen

Pijn in de mond en van het aangezicht (orofaciale pijn) is een belangrijke reden voor een patiënt om naar een (tand)arts te gaan. Meestal zal de diagnostiek relatief eenvoudig zijn. Indien de pijn chronisch wordt, wordt de diagnostiek vaak bemoeilijkt door veranderingen van het zenuwstelsel en psychosociale factoren die een grotere rol gaan spelen.

Hoe gecompliceerd pijn ook is, in essentie vindt deze zijn oorspong in actuele of vroegere weefselschade. Deze vormt een stimulus, die vervolgens in het zenuwstelsel wordt verwerkt, hetgeen uiteindelijk aanleiding geeft tot bepaalde reacties, ervaringen en gedragingen (consequenties). Bij het pijnproces zijn dus drie componenten betrokken: stimulus, verwerking en consequentie. Wij introduceren daarom het stimulus-processing-consequences (SPC) model als basis voor het beoordelen van pijn.

Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor diagnostiek met behulp van farmaca. Deze richt zich voornamelijk op de stimulus en de verwerking. Zo heeft injectie van anesthesie in het kaakgewricht bij patienten die pijn ervaren rond het kaakgewricht een pijnverminderend effect vergeleken met een placebo. Ook lijkt de farmacodiagnostische test, waarbij verschillende medicamenten na elkaar intraveneus worden toegediend, onderscheid te kunnen maken tussen patiënten met verschillende pijnmechanismen.

De consequenties kunnen met de kwaliteit van leven beoordeeld worden, die lijkt te veranderen naarmate pijn langer bestaat. Een individuele beoordeling van de kwaliteit van leven levert eenvoudig een goede uitgangssituatie voor eventueel verder diagnostisch (psychologisch) onderzoek.

Door de verschillende S-P-C niveaus gezamenlijk bij de pijndiagnostiek te betrekken kan een synergistisch effect op de doelmatigheid van de diagnostiek en uiteindelijk de behandeling van chronische orofaciale pijnpatiënten worden bereikt.

Laatst gewijzigd: 09 november 2010 11:12