Vrije Universiteit Amsterdam

Publieke belangen en nutssectoren: Op weg naar een juridisch afwegingskader


* Startdatum: 17-11-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Publieke belangen en nutssectoren: Op weg naar een juridisch afwegingskader


* Spreker: K. Wilkeshuis


* Promotor: prof.mr. F.J. van Ommeren


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Promotie

Kirsten Wilkeshuis formuleert een afwegingskader aan de hand waarvan door de wetgever, wetgevingsjuristen en wetenschappers keuzes kunnen worden gemaakt en geëvalueerd, die bij de liberalisering en privatisering van nutssectoren aan de orde zijn. Het afwegingskader is niet uitputtend en leent zich voor aanvulling. Zij deed hiernaar desk researchonderzoek, geen empirisch onderzoek.

In Wilkeshuis' proefschrift staat het borgen van publieke belangen in nutssectoren vanuit het perspectief van de nationale wetgever centraal. De afgelopen jaren zijn veel nutssectoren geliberaliseerd en geprivatiseerd. In veel gevallen ging dit gepaard met problemen. Zo is bijvoorbeeld de liberalisering van de energiesector niet vlekkeloos verlopen. Consumenten blijken te weinig over te stappen naar een andere leverancier en recentelijk is de nationale wetgever teruggefloten door de rechter omdat de splitsing van de energiebedrijven in strijd is met het recht van de Europese Unie. Door sommigen worden de problemen geweten aan de fenomenen van liberalisering en privatisering, door anderen aan de uitvoering die hieraan is gegeven.

Het onderzoek van Wilkeshuis valt uiteen in een aantal verschillende hoofdstukken. In de algemene hoofdstukken worden de invloed van het recht van de Europese Unie op de regulering in nutssectoren, de eigen bijzondere aard en kenmerken van publieke belangen en gereguleerde markten in nutssectoren en een aantal instrumenten waarmee de sectoren kunnen worden gereguleerd, belicht. In de bijzondere hoofdstukken beschrijft Wilkeshuis achtereenvolgens in hoeverre met de huidige regulering de door de wetgever geïdentificeerde publieke belangen daadwerkelijk worden geborgd in de volgende sectoren: drinkwater, elektriciteit, stads- en streekvervoer en de kabel. Zij vergelijkt deze sectoren onderling en evalueert de gemaakte keuzes aan de hand van het afwegingskader.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam