Gemeente Haren

Tuinstad Haren

Woensdag 17 november presentatie boek Julianapark

16/11/2010

Het nieuwe deel van Harener Historische Reeks beschrijft de geschiedenis van het Julianapark, de eerste planmatige uitbreiding van het dorp Haren. Het boek De geschiedenis van het park begint met de overname van het Harense Helpman door de gemeente Groningen per 1 januari 1915. Met deze grenswijziging raakte Haren in één klap een derde van het aantal inwoners kwijt. De toenmalige burgemeester mr. Dirk Boerema wilde de teruggang van het aantal Hareners compenseren. Hij liet plannen ontwikkelen om van Haren een riante tuinstad te maken. De inrichting van een villapark direct ten zuiden van de bestaande dorpskom was een eerste stap in die richting. Zo ontstond in 1919/1920 het Julianapark.

Auteur van het boek "Julianapark. Het begin van Tuinstad Haren" is gemeentesecretaris, mr. Eppo van Koldam Hij houdt tijdens de presentatie een inleiding over het Julianapark.

De presentatie is op woensdag 17 november om 20.00 uur in boekhandel Boomker Boeken, Rijksstraatweg 205 in Haren.

Julianapark
Het Julianapark, gezien vanaf de Rijksstraatweg in Haren, in de jaren 20 van de vorige eeuw (uitgave: Boekhandel H. Boomker, Haren)