Openbare bibliotheek Amsterdam


Opening fototentoonstelling Auschwitz nu

Judith Belinfante en Alexander David Jansen
16 nov 2010 - 12:05
Auschwitz nu
Op woensdag 17 november om 17.00 uur wordt de fototentoonstelling "Auschwitz nu. Drie Generaties verder" geopend in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam (Oosterdokskade 143). Auschwitz nu is het fotoverslag van de reis die Judith Belinfante (1943, oud-directeur Joods Historisch Museum) en haar zoon Alexander David Jansen (1977) naar deze plek maakten en is een eerbetoon aan hun vermoorde voorouders. In foto's en korte teksten schetsen zij hun persoonlijke confrontatie met het verleden en het nu.

Het openingsprogramma wordt georganiseerd in het kader van 65 jaar Bevrijding bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en is in het Theater van 't Woord op de 7e etage. De tentoonstelling is van 17 november 2010 t/m 25 januari 2011 op de fotogalerij te zien.

Op 28 oktober 1944 werden David Eduard Belinfante (Den Haag, 1875) en Judith Belinfante-Mendes da Costa (Amsterdam, 1881) met het allerlaatste transport weggevoerd van Theresienstadt (Terezín, Tsjechië) naar Auschwitz (Oswiecim, Polen). Eduard overleed onderweg, zijn vrouw Judith werd na aankomst op 30 oktober 1944 vergast. In juni 2009 maakten kleindochter Judith Belinfante en achterkleinzoon Alexander David diezelfde reis - een eerbetoon aan hun voorouders om hun een plek terug te geven in de familiegeschiedenis. Een plek die lange tijd was stilgezwegen vanwege het te pijnlijke en onvoorstelbare verleden.

Judith Belinfante schreef korte, intense teksten die gaan over de slachtoffers en de sporen die nog aan hun aanwezigheid doen denken. De foto's van Alexander David lijken daarentegen een afstand te suggereren en tonen een 'schuldig' landschap dat de herinnering aan het verleden in zich heeft opgenomen. De samengestelde 360° foto's van de kampen geven een reëel beeld, maar maken tegelijk ook het niet-bevatbare van wat er in die kampen gebeurde zichtbaar. Voor alle foto's is steeds dezelfde camera en dezelfde instelling gebruikt, waardoor het een mooi geheel wordt, van gruwelijke plekken op een kleurrijke zomerdag. In die schoonheid wordt wat er gebeurde nog gruwelijker.

Programma opening tentoonstelling:
17.00 uur - Welkom door Hans van Velzen, directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam
17.05 uur - Interview door journaliste/regisseur Catherine van Campen met Judith Belinfante en Alexander David
17.20 uur - Vertoning van de documentaire Auschwitz nu, gemaakt in opdracht van de Hollandsche Schouwburg/Joods Historisch Museum, regie: Marc Belinfante, muziek: Joost Belinfante
17.35 uur - Openingswoord door drs. Nine Nooter, directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei
17.45 uur - Muziek door Joost Belinfante