Gemeente Coevorden

Taal & Lezen voor het basisonderwijs

Gemeente Coevorden organiseert themabijeenkomst Taal & Lezen voor het basisonderwijs

dinsdag 16 november 2010
De gemeente Coevorden organiseert op woensdag 17 november 2010 voor het eerst een themabijeenkomst over Taal & Lezen. De bijeenkomst wordt om 14.00 uur door Wethouder Geert Roeles geopend in restaurant De Zwerfkei in Gees. Inmiddels zijn er zo'n tachtig aanmeldingen van onderwijzers en onderwijsondersteunend personeel uit het basisonderwijs in de gemeente Coevorden. Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom.

Geletterdheid is van groot belang omdat leerlingen hierdoor zowel op school als in hun latere leven beter functioneren in de samenleving. Uit de Drentse Onderwijsmonitor van 2010 blijkt dat de taalprestaties van basisschoolleerlingen van de gemeente Coevorden achterblijven bij het landelijke en provinciale gemiddelde. Met name in de tweede helft van het basisonderwijs.

Verbetering
De gemeente en schoolbesturen voor primair onderwijs hebben zich gezamenlijk uitgesproken voor een verbetering van de taalprestaties van de basisschoolleerlingen via verschillende activiteiten. Basisschoolleerkrachten vormen hierin sleutelfiguren. De themabijeenkomst is dan ook bedoeld om hun kennis te vergroten. Als speciale gastspreker voor deze middag is Kees Vernooy uitgenodigd. Hij is verbonden aan de Hogeschool Edith Stein in Hengelo en deskundig op het gebied van taal- en leesonderwijs.

Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
* 14.00 uur - Opening door wethouder Geert Roeles * 14.10 uur - Inleiding door onderwijsadviseur Roelof Beek * 14.30 uur - Lezing door dr. Kees Vernooy
* 15.15 uur - Pauze
* 15.25 uur - Vragen/ discussie
* 16.00 uur - Uitreiking lespakket over de geschiedenis van het Kasteel in Coevorden
* 16.15 uur - Afsluiting

Lespakket
Tijdens de themabijeenkomst wordt het lespakket over de geschiedenis van het Kasteel in Coevorden aan de scholen uitgereikt. Dit lespakket hoort bij de 3-D reconstructie die historici Jouke Nijman en Marcel Leuning uit Groningen hebben gemaakt. De 3-D reconstructie is te zien in het Stedelijk Museum. De scholen kunnen het lespakket in de klassen behandelen en het Kasteel bezoeken.