Stadsdeel Amsterdam-Noord

Architectuur app met Noordse gebouwen

17 november 2010

Het Nai, Nederlands architectuur instituut, heeft een mobiele applicatie ontwikkeld die het mogelijk maakt om met een iPhone of een Google Android-toestel door de stad te lopen en bij vele objecten die je ziet informatie te krijgen. De applicatie (afgekort app) vertegenwoordigt ook gebouwen uit Amsterdam-Noord.

Zien wat je niet ziet

Direct op je telefoon, op de plek waar je bent. UAR (Urban Augmented Reality) laat dingen zien die je niet kunt zien: de stad zien zoals hij was, bijvoorbeeld door op locatie gebouwen te tonen die er vroeger stonden, zoals hij had kunnen zijn, door maquettes en ontwerptekeningen te tonen van alternatieve ontwerpen die nooit zijn gerealiseerd, en zoals hij wordt, door concept-art te tonen van gebouwen in aanbouw, of gebouwen die in de planning staan. UAR kan foto's en videobeelden laten zien, en toont ook 3D-beelden.

Noordse deelname

In Amsterdam verzorgt het Architectuurcentrum Amsterdam (afgekort ARCAM) de productie van dit nieuwe medium. In deze architectuur app komen twintig Amsterdam-Noordse gebouwen voor.