Gemeente Leudal


Nieuws

Toezicht en handhaving gemeente Leudal scoort ruim voldoende

Provincie Limburg en de VROM-inspectie hebben in respectievelijk februari en september 2010 geconcludeerd dat de gemeente Leudal flinke stappen heeft gezet in de verbetering van haar toezicht- en handhavingsbeleid. De vooruitgang is dusdanig dat de beide controlerende instanties het in 2008 ingezette onderzoekstraject als afgerond beschouwen.

Onderzoek

Zowel VROM-inspectie als de Provincie hebben vanuit hun controlerende taak in 2007 en 2008 onafhankelijk van elkaar onderzoek gedaan naar de het beleid en de uitvoering van toezicht en handhaving bij de gemeente Leudal. Uit deze onderzoeken bleek destijds dat de nieuwe gemeente het toezicht en handhaving(sbeleid) onvoldoende had geregeld en geborgd.

Opwaardering niveau

Om te komen tot de benodigde opwaardering, heeft de gemeenteraad in 2009 de keuze gemaakt voor een toezicht-en handhavingsbeleid op `adequaat niveau'. Dit betekent dat er jaarlijks prioriteiten worden gesteld en niet alle toezicht- en handhavingstaken voor honderd procent kunnen worden uitgevoerd. Aan de hand van een stevig verbeterplan heeft de gemeente de afgelopen jaren een groot aantal inspanningen verricht om het toezicht en handhavingbeleid naar het afgesproken niveau te brengen.

Concrete verbeteringen

Het team Toezicht en Handhaving is met een aantal nieuwe medewerkers versterkt. Daarnaast wordt er jaarlijks een
handhavingsuitvoeringsprogramma (HUP) vastgesteld waarin de hoeveelheid werk en prioriteiten voor dat jaar worden bepaald. In deze prioritering vormt het aspect veiligheid een belangrijk criterium. Momenteel richt de doorontwikkeling van het team zich op het nader uitwerken van interne werkprocessen en het verfijnen van het monitoringsysteem om de planning en termijnen te bewaken.