Rijksgebouwendienst


Duurzaam inkopen kantoren blijkt effectief

dinsdag, 16 november 2010

Het duurzaam Inkopen van kantoren en het Energielabel zijn effectieve instrumenten om energiebesparing en CO2-reductie bij kantoorpanden te bereiken. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Agentschap NL en de Rijksgebouwendienst werd uitgevoerd. Een jaarlijkse energie- en CO2-reductie van 16% - oftewel 31.000 ton CO2 - is haalbaar vanaf 2020, alleen al door toepassing van de richtlijnen van de rijksoverheid.

Scenario's
Sinds dit jaar huurt en koopt de rijksoverheid alleen nog kantoren met minimaal een energielabel C. Agentschap NL en de Rijksgebouwendienst hebben het bureau DHV laten onderzoeken wat het energiebesparings- en het CO2-reductiepotentieel van dit beleid kan zijn. Verschillende scenario's zijn doorgerekend.

`Als ook lagere overheden en 20% van de markt het duurzaam inkopen beleid hanteren, zorgt dit voor een extra jaarlijkse besparing van 5 tot 6 procent - ofwel 144.000 CO2 - in 2020 ten opzichte van 2010', aldus onderzoeker Vincent Swinkels van het onderzoeksbureau.

Positieve martkbeweging
Ook de praktijk laat zien dat het beleid werkt. Alex Vermeulen, directeur Advies en Architecten bij de Rijksgebouwendienst: `We zien een positieve marktbeweging. De Rijksgebouwendienst heeft 11% van alle kantoren in gebruik en is daarmee de grootste individuele eindgebruiker van kantoren in Nederland. Dat heeft een stuwend effect. Gebouweigenaren blijken bij contractverlengingen nu al bereid verder te gaan dan de minimale eis van energielabel C.'
Het onderzoek wijst tevens uit dat de rijksoverheid in 2020 nauwelijks nog in gehuurde kantoorgebouwen met een energielabel F of G gehuisvest zal zijn. Het aantal gebouwen met een C-label zal sterk toenemen.

Voor meer informatie en het volledige onderzoeksrapport: www.agentschapnl.nl/utiliteitsbouw

---